Ne dam da se u javnosti stvori slika da je SPS kočnica u borbi protiv kriminala i ne želim više da polemišem sa DS-om i LDP-om, rekao Ivica Dačić. Premijer najavio otvaranje novih graničnih prelaza prema Makedoniji i da će uskoro biti imenovan novi sastav Koordinacionog tela za jug zemlje.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da ne želi više da polemiše sa Demokratskom strankom i da ne zna zašto bi to radio, jer se radi o kampanji koju ta partija ne sme javno da izgovori, nego je vodi kroz pojedine medije.

Ne dam da se stvori slika koja se stvara u javnosti da je Socijalistička partija Srbije kočnica u borbi protiv kriminala, rekao je Dačić na obeležavanju Dana granične policije u Preševu.

Premijer Srbije je dodao da ga je lider LDP-a Čedomir Jovanović javno pohvalio da je jedini političar koji je govorio isto i pre i posle izbora.

„Šta to znači? Da li to znači da neki drugi lažu? Nemam šta da krijem pred narodom, jer ako se nekom ne sviđa šta radim ne mora da glasa za mene“, poručio je Dačić.

Premijer Srbije je demantovao lidera LDP-a da aktuelna vlast svađa Srbiju s Evropom, ali i njegovu tvrdnju da državni organi nisu raspravljali o rebalansu budžeta.

„Kako mi to svađamo nekoga sa Evropom? Pre nedelju dana sam bio u Briselu gde sam vodio izvanredne razgovore. Imamo izvanrednu komunikaciju i očigledno je da Čedomir Jovanović nije dobro obavešten“, rekao je Dačić.

O rebalansu budžeta, dodao je Dačić, raspravljali su Nacionalni savet za privredni oporavak, Socijalno-ekonomski savet, Nacionalni agrarni savet.

„O tome smo imali sastanak i sa sindikatima, Mlađan Dinkić je imao sastanke i sa drugima, ne znam s kim je još trebalo da razgovaramo“, rekao je Dačić.

Razvoj juga Srbije

Prioritet Vlade Srbije narednih meseci biće otvaranje novih graničnih prelaza ka Makedoniji i razvoj južnih delova zemlje, rekao je Dačić i najavio da će uskoro biti imenovan novi sastav Koordinacionog tela za jug

Dačić je novinarima u Preševu rekao da to do sada nije urađeno zbog, kako je naveo, „problema sa makedonske strane“.

Premijer Srbije je rekao i da je obeležavanje Dana granične policije organizovano u Preševu upravo da bi se videlo da je država prisutna i na jugu Srbije.

„Ovih dana biće imenovan sastav novog Koordinacionog tela za jug Srbije o čemu sam razgovarao sa predstavnicima više zapadnih ambasada, sa Misijom OEBS-a i Rizom Halimijem koji je legitimni narodni predstavnik u Skupštini Srbije“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima uloga tog tela biće da brine o rešavanju „konkretnih problema“, ali i da uradi nešto na ekonomskom razvoju.

„Njegova uloga je da podstakne razvoj, da rešimo probleme u vezi sa obrazovanjem i da budu otvorena vrata za što veće učešće pripadnika nacionalnih manjina u svim institucijama Srbije“, rekao je Dačić.

Premijer je najavio narednih nedelja sastanak sa predstavnicima pet okruga (Nišavski, Pirotski, Toplički, Jablanički i Pčinjski) u kojima se, kako je rekao, nalazi više od polovine najnerazvijenijih opština u Srbiji.

„Cilj razgovora je da se što bolje organizujemo kako bismo pomogli jugu Srbije kroz zajednički nastup u evropskim fondovima i pred stranim investitorima. Zadužiću ljude iz vlade i odredjene privrednike da se bave razvojem ovog strateški veoma bitnog kraja, jer ako ostavimo ovaj deo Srbije bez stanovništva svaka politička izjava biće suvišna“, rekao je Dačić.

Upitan da komentariše primedbe koje je Srbija dobijala zbog velikog broja azilanata Dačić je potvrdio da je tih primedbi bilo, ali je dodao da poslednjih godina veliki broj azilanata dolazi u našu zemlju.

Ostavi poruku