Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni vratio se u politiku, i to na prvu liniju fronta, pošto je više mjeseci proveo u sjenci, i sada obećava da će ukinuti porez na stan, dok se investitori sa zebnjom pitaju kakva će biti budućnost ove zemlje poslije izbora koji će biti održani idućeg proljeća.

U prvom intervjuu koji je dao italijanskim medijima otkako je bio primoran da ode sa vlasti u novembru, kada se Italija ljuljala na ivici dužničke krize u grčkom stilu, Berluskoni (75) se obrušio na politiku svog nasljednika, neizabranog tehnokrate Marija Montija, prenosi Rojters.

Jedan od najbogatijih ljudi u zemlji i medijski magnat je rekao dnevnom listu „Đornale“ (Il Giornale) da će njegova Partija za slobodu desnog centra ukinuti duboko nepopularan porez na stanove vrijedan 20 milijardi evra godišnje, a taj porez je upravo temelj Montijevog programa stroge štednje sa ciljem smanjenja ogromnog državnog duga.

Izbjegavanje poreza na imovinu bila je konstantna tema za Berluskonija, koji je bio dominantna figura u italijanskoj politici tokom 17 godina, sve dok nije doživio pad prošlog novembra.

Čekajući da vidi kakav će izborni zakon stupiti na snagu prije nego što donese odluku o kandidaturi, Berluskoni i dalje drži Italijane u neizvjesnosti oko toga da li će se na izborima, koji će se održati u aprilu iduće godine, kandidovati za premijera kao čelnik Partije za slobodu, koja je naglo izgubila na popularnosti otkako je on otišao sa vlasti.

Neizvjesnost u vezi sa pitanjem kako izmijeniti loš sistem glasanja je u središtu nestabilnosti u Italiji pred izbore, sa strankama u haosu i pod prijetnjama populističkih pokreta, što uznemirava investitore koji strahuju da bi nova politička vlada mogla da potkopa Montijeve nepopularne reforme i ponovo zagnjuri u krizu treću ekonomsku zemlju evrozone.

Bivši evropski komesar Monti vratio je ugled Italiji otkako je preuzeo vlast od Berluskonija, koji je bio upleten u niz skandala, u trenutku kada je gubitak povjerenja doveo troškove državnog pozajmljivanja do neizdržljivih nivoa, podsjeća britanska agencija.

 

 

Ostavi poruku