Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović biće nosilac izborne liste vladajuće koalicije na oktobarskim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, odlučio je večeras Glavni odbor te stranke.
Odlukom da Đukanović bude nosilac izborne liste otvoraju se vrata mogućnosti njegovog povratka na neku državnu funkciju u slučaju pobjede na parlamentranim izborima.

DPS će na oktobarske izbore ponovo nastupiti u koaliciji s Socijaldemokratskom partijom (SDP), a taj savez biće pojačan i Liberalnom partijom.

Prema odluci Glavnog odbora DPS-a, nakon Đukanovića slijedeći na listi vladajuće koalicije biće premijer Igor Lukšić, a zatim slijede potpredsjednici DPS-a Svetozar Marović i Željko Šturanović.

Peto mjesto na izbornoj listi rezervisano je za predstavnika SDP-a, dok će šesti na listi biti politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović.

Izbornu listu odredio je i Glavni odbor SDP-a, a predvodiće je predsjednik te partije Ranko Krivokapić.

Rok za predaju izbornih lista ističe u srijedu u ponoć, a za sada jedino je predala novoformirana Pozitivna Crna Gora, čiji je lider Darko Pajović.

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić biće nosilac liste te stranke, dok će prvi na listi Demokratskog fronta biti nekadašnji diplomata Miodrag Lekić.

Uoči ovih izbora, redoslijed na listi je važniji nego ranije, zbog pravila koje diktira novi izborni zakon.

Prema tom zakonu, u parlament se ulazi isključivo prema redoslijedu sa liste, a tu je i obaveza učesnika izbora da na spisku potencijalnih poslanika bude najmanje 30 odsto žena.

Prethodni izborni zakon omogućavao je da partije same izabere polovinu poslanika koji će je predstavljati u parlamentu, dok je druga polovina išla po redoslijedu sa izborne liste.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani zakazani za 14. oktobra biće deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine

Ostavi poruku