Zbog eskalacije nasilja u poslednjih deset dana Misija UN u Siriji obustavila aktivnosti. Pomatrači nisu bezbedni, kaže šef Misije UN-a Robert Mud.

Šef Misije Ujedinjenih nacija u Siriji norveški general Robert Mud rekao je da je misija suspendovana zbog eskalacije nasilja, prenose svetski mediji.

„Nedostatak volje kod vlade i opozicije da sklope primirje, samo je pojačao nasilje u proteklih 10 dana i ugrozio naše nenaoružane posmatrače“, izjavio je general Mud.

Sirijske trupe granatirale su tokom noći i danas nekoliko pobunjeničkih uporišta uključujući Dumu i Homs, a nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu navodi da je širom zemlje poginulo najmanje 36 ljudi.

General Mud je naglasio da posmatrači neće sprovoditi patrole i da će ostati na svojim mestima do daljeg.

Misija 298 vojnih posmatrača i 112 civila u Siriji bila je da proveri primenu šest tačaka mirovnog plana pregovora UN i Arapske lige, koji je predviđao primirje.

Norveški general istakao je da misija UN možda neće biti završena nakon kraja mandata u julu, ali da bi svakako trebalo da bude pojačana u ljudstvu i opremi.

Od početka protesta u martu 2011. godine, poginulo je oko 10.000 ljudi, kažu zvaničnici Ujedinjenih nacija, dok sirijska vlada tvrdi da je samo u aprilu od strane terorističkih grupa pobijeno 6.143 građana.

Ostavi poruku