Pripadnik „Gnjilanske grupe“ Šemsi Nuhiju izručen je večeras Srbiji, javlja reporter RTS-a sa aerodroma „Nikola Tesla“.

Švajcarska je večeras Srbiji izručila pripadnika „Gnjilanske grupe“ Šemsija Nuhijua, koji je uhapšen pre godinu dana, na osnovu srpske poternice.

Nuhiju je večeras u pratnji policijaca u 21.15 izveden iz aviona koji saobraća na relaciji Cirih–Beograd, a potom prebačen u zatvor.

Izručenju su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i komandant Žandarmerije Bratislav Dikić.

Dačić je izjavio da je tim činom zadovoljena pravda, s obzirom na to da je Nuhiju osuđen za teške zločine, a da je sama ekstradicija potvrda dobre saradnje švajcarske i srpske policije.

Ministar je poručio da „svi odgovorni moraju da budu kažnjeni“ i podsetio da su pripadnici „Gnjilanske grupe, čiji je Nuhiju bio član, optuženi za ubistvo više od 150 ljudi u okolini Gnjilana 1999. godine.

Izručenje Srbiji je rezultat duge pravne procedure.

U nedelju je saopšteno da je Savezni sud Švajcarske 7. marta 2012. godine odlučio da pripadnik „Gnjilanske grupe“ bude izručen Srbiji, ali, prema ustaljenoj praksi, nije otkriven datum ekstradicije.

Prethodno je Savezni zavod za pravosuđe 22. jula 2011. odobrio izručenje na osnovu Evropske konvencije o ekstradiciji. On je, takođe, zatražio od švajcarskog Saveznog krivičnog suda da odbaci zahtev privedenog u kome on kaže da se goni iz političkih razloga.

Savezni krivični sud je 29. novebmra 2011. odbacio taj zahtev, a zatim je 7. marta 2012. Savezni sud potvrdio odluke nižih instanci čime je odluka postala pravosnažna.

„Evropski sud za ljudska prava, kome se odmah zatvorenik obratio, nije uslišio njegovu molbu da suspenduje odluku o izručenju“, navodi se u saopštenju švajcarskog Saveznog zavoda za pravosuđe.

„Gnjilanska grupa“ je naziv za grupu kosovskih Albanaca, pripadnika OVK, koji su optuženi za „ubistava i svirepe zločine nad civilima Srbima i nealbancima u Gnjilanu, u drugoj polovini 1999. godine“.

„Grupa je kidnapovala, silovala i ubijala Srbe na tri poznate lokacije u Gnjilanu tokom 1999. godine. Mnoge žrtve su ubijene u podrumu srednjoškolskog internata u Gnjilanu“, navodi se u optužnici, na osnovu koje je Viši sud u Beogradu, početkom prošle godine osudio devet pripadnika te grupe na ukupno 101 godinu zatvora.

Srpska policija je 26. decembra 2008. godine u Preševu uhapsila deset članova „Gnjilanske grupe“.

U bekstvu su: Fazli Ajdari, Redžep Aliju, Šaćir Šaćiri, Šefket Musliju, Fadik Aliju, Idriz Aliju i Ramadan Haljimi.

Ostavi poruku