Policija je još juče oko 3 sata ujutro opkolila stan u Tuluzu u kojem se skrivao Mohamed Merah (23). Sumnjaju da je ubio sedmoro ljudi. Ubica je u srijedu ujutro spremao novi ubilački napad. Akcija njegovog hvatanja završena je nešto prije podneva. Nađen je mrtav.

12:12 – Ministar unutarnjih poslova Klod Gean rekao je kako iz stana nije dolazila nikakva reakcija, pa su specijalci provalili kroz vrata i prozore. Koristili su kamere kako bi istražili sobe u stanu, ali nisu vidjeli ubicu, koji se sakrio u kupatilu. Kada su krenuli prema kupailui, Merah je izašao i raspalio paljbu po specijalcima.

Policija je izjavila kako je tokom operacije ispaljeno 300 hitaca, javlja Le Monde.

Europe1 javlja kako se Mohammed Merah dugo opirao jer je pucao sa balkona.

11:50 – Policija je i službeno potvrdila da su Meraha ubili, javlja France24, a prenosi 24sata.  Specijalci su ga likvidirali jer je pružao otpor.

11.46  Mohamed Merah je mrtav, javlja AFP. Navodno je poginuo u unakrsnoj vatri. Pronađen je s oružjem u rukama.

11.45 –  AFP javlja kako su navodno povrijeđena tri policajca. Jedan navodno ima teške povrede

11.43–  Merah je navodno specijalce čekao u zasjedi i uzvratio im je paljbu

11:42 – BBCjev novinar BBC-a Džon Vitni javlja kako u stanu odjekuje pucnjava. Reuters prenosi kako policija koristi plin kako bi omamalili osumnjičenika, prenosi Jutarnji.

11:30 – Francuska televizija TF1 prenosi informacije specijalaca (RAID) da se ubica skriva u kupaonici svog stana

10:58 – Policijski izvori rekli su za televiziju France2 da su timovi francuskih specijalaca RAID ušli u stan Mohameda Meraha. Za sada nema službene potvrde. Opsada se bliži kraju, rekao je pak drugi policijski izvor za agenciju AFP.

10:46 – Francuska policija ušla je u zgradu i smjestila se u stan pokraj onog u kojem se nalazi ubica. Francuski mediji javljaju kako su se začule tri jake eksplozije, jače od onih koje su odjeknule tokom noći.

09.22 – Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean izjavio je da nije sigurno da je  osumnjičeni za ubistva u Tuluzu i Montobanu, koji je pod opsadom u svom stanu, još živ jer policija od sinoć od 22.45 časova nije imala kontakt sa njim.

„Mohamed Merah, koji je tokom jučerašnjeg dana pregovarao sa policijom uz obećanje da će se predati a potom se predomislio i rekao  da  želi da umre s oružjem“, izjavio je ministar za radio RTL.

Gean je rekao da im je bitno da se on preda kako bi bio priveden pravdi da bi se saznali njegovi motivi i ko su pomagači ako ih je imao.

„Nadamo se da je još živ mada je jako čudno da nije reagovao naročito nakon eksplozije od koje su razbijene žaluzine na prozoru stana u kome je osumnjičeni zabarikadiran“, dodao je ministar.

On je dodao da su se čula dva pucnja, ali još ne može da se ustanovi o čemu se radi.

07.14 – Francuska policija pokušala je noćas da primjenom sile savlada Mohameda Meraha, osumnjičenog za ubistva sedam osoba u ime Al kaide, tokom drugog dana opsade zgrade u južnom gradu Tuluzu. Eksplozije i pucnjava čuli su se noćas iz pravca petospratnice koju oko 300 policajaca od juče drži u okruženju u predgrađu ovog industrijskog grada.

Francuski državljanin alžirskog porijekla rekao je pregovaračima da je ubio tri vojnika prošle sedmice i još četiri osobe ispred škole u Tuluzu kako bi osvetio smrt palestinske djece i zbog učešća francuske armije u operacijama u Avganistanu.

Francuska specijalna jedinica RAID aktivirala je tri eksplozivna punjenja neposredno prije ponoći, porušila ulazna vrata u zgradu i napravila rupu u zidu, nakon što je postalo jasno da Merah ne namjerava da se preda.

„Ovi potezi treba da zaplaše napadača, koji se, kako se čini, predomislio i ne želi da se preda“, izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih posloa Pjer Anri Brande.

Još jedna detonacija i nekoliko hitaca iz vatrenog oružja čuli su se rano jutros.

Merah, za kojeg vlasti navode da u stanu ima zalihu oružja, uključujući automatski pištolj „uzi“ i automatsku pušku „kalašnjikov“, povrijedio je dva policajca tokom noćašnjeg okršaja.

01:34 – Novinar francuskog „Sveta“ (Le Monde) napisao je na „Tviteru“ da su se stvari smirile i da neki izvori ukazuju da su pregovori između osumnjičenog i policije nastavljeni.

Portparol ministra unutrašnjih poslova Francuske Pjer Anri Brande izjavio je za Rojters da su eksplozije izazvane sa namjerom da se napadač preplaši, nakon što je odustao od najavljene predaje.

Predstavnici francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova naveli su takođe da nije započeta prava operacija njegovog hvatanja.

Vjeruje se da je Merah dobro naoružan, a ranije danas ministar odbrane Žerar Longe rekao je da ga vlasti žele živog.
 
23:59
 – Izvor iz francuske policije izjavio je večeras da je započeo napad na stan u kome se krije Alžirac Muhamed Merah (24), osumnjičen za prekjučerašnje ubistvo troje dece i jednog jevrejskog rabina, kao i prošlonedjeljno ubistvo trojice vojnika, javio je Rojters.
Zamjenik gradonačelnika Tuluza, čije ime nije navedeno, potvrdio je da je počeo napad

Zgrada je bila cijeli dan pod opsadom, a ranije je AFP, pozivajući se na upućen izvor, javio da su pregovori o njegovoj predaji bili neuspešni.

23:40  – Tri eksplozije odjeknule su u blizini zgrade u kojoj se nalazi Mohamed Merah, javlja AFP.

22.15 – Ubica je kazao kako želi iz zgrade izaći što kasnije kako bi sve bilo ‘diskretno’.

21.51 – Oko 55 specijalaca došlo je kao pojačanje svojim kolegama na terenu. BFMTV javlja kako su pred zgradu ubice navodno doveli neke njegove prijatelje kako bi ga uvjerili da se preda.

21:40 – Francuski mediji objavili su sliku i snimak ubice.

21.33 –  Naoružani specijalci kreću se prema stražnjem ulazu zgrade u kojoj se ubiica skriva.

21.21 – ​Sky javlja kako je naredbe za napade ubica dobivao od Al-kaide. Policajci su isključili uličnu rasvjetu u kvartu u kojem se nalazi ubičina zgrada.

20.46 – Merah je policajcima rekao da je odbio postati Al-kaidin bombaš samoubica. Francuske vlasti su odlučne da ubicu privedu živoga jer žele znati koji su mu motivi bili

19.57 – Evakuisali su posljednje stanare iz zgrade u kojoj je ubica. Francuski mediji najavlju da će policija pokrenuti novi napad

19.39 – Policija je privela i članove obitelji Mohameda Meraha, među kojima su i brat, majka te polusestra.

18.48 – Jedan od komšija ubice kazao je novinarima Le Parisiena da Mohameda poznaje površno.
– Uvijek bi me pozdravio na ulici. Bio je pristojan. Jednom sam automobil odvezao u radnju gdje je radio. Ne bih nikada pomislio da je sposoban učiniti ovakvo nešto – kazao je komšija koji je želio da ostane anoniman.

U krugu od 300 metara od zgrade razmještene su jake policijske snage tako da brojni stanovnici te ulice u kojoj živi ubica ne mogu do svojih domova.

18.14 – Francuski ministar sporta David Dile objavio je kako će se do 25. marta prije svake sportske utakmice ili bilo kojeg drugog događanja održavati minut ćutanja za poginule u pucnjavi.

17.46 – Francuska policija pronašla je skuter s kojeg je ubijao Mohamed.

17:32 – Reporterka Jutarnjeg Ana Muhar iz Tuluza: Tužilac Fransoa Molins izjavio je da ubica nema nikakav osjećaj krivice zbog djela koja je počinio, te da je imenom i prezimenom identifikovao vojnika i dvojicu policajaca koje je danas namjeravao napasti.

Na mjestu događaja je i dalje velik broj policajaca i medija, od policije doznajemo da se u ovom trenutku policija i dalje nalazi u zgradi sa ubicom.

17:14 – Francuski tužilac Fransoa Molins potvrdio je za novinare da je policija pokušala nekoliko napada na Merahovu poziciju, no da su napadi bili odbijeni, prenosi AFP.

Dvojica policajaca ranjeni su u napadima, jedan u koljeno, a drugi je pogođen u pancirnu košulju. Prema Molinsu, Merah je za danas planirao napad na jednog vojnika i dvojicu policajaca.

17.10 – Ubica je istražiocima kazao kako mu je žao što nije uspio ubiti više ljudi te što mu nije uspjelo još više zgroziti cijelu zemlju i baciti je na koljena.

Istražioci trenutno traže vozilo koje je ubica koristio jer u njemu navodno ima gomila oružja. Merah je izjavio kako je oduvijek djelovao sam te da nikada nije imao pomagače.

17.05 – Tužilac je otkrio novinarima da je ubica rekao da će se predati ‘kasno naveče’.

16.57 – Tužilac Fransoa Molins kazao je da je američka vojska poslala ubicu natrag u Francusku nakon što su ga uhapsili u Avganistanu. Za zločine se navodno obučavao u Vaziristanu, regiji na sjeverozapadu Pakistana.

16:49 – Vlasnik prodavnice skutera u Tuluzu, Kristian Delašeri, potvrdio je za AFP da je on pomogao policiji identifikovati napadača kao Mohameda Meraha.

„Mladić kojeg smo poznavali došao je kod nas prije par dana i postavljao nam pitanja o geolokacijskom uređaju u njegovom skuteru. Pomenuo je usput da je rastavio svoj skuter kako bi ga prebojao,“ rekao je Delašeri. Nakon što mu je policija pokazala snimke sa sigurnosnih kamera, na kojima je vidio djelimično prebojani skuter, prodavač je ‘povezao dva i dva’ i dao policiji ime i prezime napadača, kojeg su imali u bazi kupaca već 9 godina.

16.40 – Policija je ponovno počela pregovarati s ubicom, koji je i dalje u okruženju. Drama je ušla u 13. sat.

16.31 – Sarkozi je troje ubijenih vojnika nazvao ‘žrtvama terorističke egzekucije’.
– Ubica je želio vidjeti Francusku na koljenima, ali u tome nije uspio – rekao je na sprovodu vojnika francuski predsjednik.

16.18– Predsjednik Sarkozi otišao je na sahranu ubijenim vojnicima. Na groblju je držao govor.
Izvor iz policije za AFP je kazao da je Mohamed rekao istražiocima kako je danas namjeravao ubiti vojnika u Tuluzu te da je već odredito ko će biti žrtva.

16.10 – Francuske vlasti kažu kako će pregovori s Merahom biti ‘dugi i teški’ jer ubica ima ‘grozan karakter’. AFP javlja kako su pregovori ujutro morali nakratko pauzirati jer je ubica ‘bio umoran te je tražio da se odmori i malo pročita’. Ministar Gean navao je kako je Mohamed rođen 10. oktobra 1988. u Tuluzu te da ima 23, a ne 24 godine.

15:55 – Vođa jevrejske zajednice u Francuskoj Nikol Jardeni izjavio je za AFP da mu je predsjednik Sarkozyi rekao da se Merah spremao za novi napad. „Planirao je ponovno ubiti danas ujutro,“ rekao je Jardeni, kako javlja Jutarnji.hr.

15.42 – Le Parisien javlja kako predsjednik Nikola Sarkozi sprema konferenciju za novnare u Tuluzu. Neki francuski mediji javljaju kako je Merah i za srijedu ujutro spremao još jedan ubilački napad. Meta nije poznata, prenosi 24sata.hr.

15.26 – Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean službeno je demantovao hapšenje Mohammeda Meraha.

– Pregovori se nastavljaju – kazao je ministar.

Medijski i informacijski centar u Kandaharu demantovao je da je Merah bio uhapšen u Avganistanu.

Prethodno, brojni svjetski mediji javili su da su specijalci upali u stan osumnjičenog ubice Meraha i uhapsili ga.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Klod Gean porekao je da je ubica uhapšen, javlja Reuters.

Advokat ubice, Kristijan Etelin, izjavio je za televiziju BFM, kako je prije dvije godine shvatio da je Merah postao radikalan u svojim idejama.
– Savjetovao sam mu da ne čini ništa suludo jer ga je opkolila policija – rekao je advokat.

Među novinarima nedaleko od zgrade u kojoj se odvija trenutačno najsnimanija policijska akcija na svijetu vlada zbunjenost, javila je reporterka Jutarnjeg iz Tuluza.

Naime, tek što je javljeno da je BMF TV doznao da je Merah uhapšen, dolaze vijesti drugih medija, kao što je Le Figaro da su policijski izvori opovrgnuli tu tvrdnju. I BMF TV priznaje da su preuranjeno zaključili da je Merah uhapšen. U ovim trenucima, francuski predsjednik Nikola Sarkozi se nalazi u obližnjoj policijskoj stanici.

Hapšenje je bila potvrdila i novinarka zagrebačkog Jutarnjeg lista koja se nalazi na licu mjesta.

Mediji javljaju kako je policija u automobilu ubičinog brata pronašla eksploziv.

Francuski specijalci u zoru su započeli operaciju u kojoj su lakše ranjena tri policajca i okružili zgradu u kojoj se skrivao 24-godišnji Merah, počinilac sedam hladnokrvnih ubistava u Tuluzu. Prije nego je uhapšen poručio je: Otići ću u zatvor uzdignute glave ili ću umrijeti sa smiješkom!, u pozivu kojeg je uputio televizijskoj stanici France24 oko 1 sat iza ponoći.

Navodno je razgovarao s njihovom novinarkom, javlja YnetNews.com. BBC, pak, javlja kako je policija utvrdila da je poziv kojeg je ubica uputio TV stanici „autentičan“. Agencija AFP prenosi kako je novinarka francuskog kanala France 24 primila noću poziv mirne i staložene osobe koja je preuzela odgovornost za ubistva u Montobaunu i Tuluzu.

Novinarka Eba Kalondo, pomoćnica redakcije za Afriku rekla je da je vrlo elokventan muškarac naveo niz pojedinosti o oružju i broju metaka korištenima u napadu i da je njegova dojava ozbiljno shvaćena. „Rekao je da je sve činio kako bi se osvetio zakonu protiv nošenja vela u Francuskoj, zbog učestvovanja Francuske u ratu u Avganistanu te kako bi prosvjedovao protiv stanja u Palestini“, rekla je Kalondo.

Pozivalac „uopšte nije bio uzbuđen“, već „vrlo, vrlo miran, uvjeren i vrlo pristojan. Neprestano je ponavljao da je to tek početak i da će biti novih napada“, kazala je.

Mohamed Merah (24), bio je uhapšen 19. decembra 2007., u pokrajini Kandahar na jugu Avganistana te osuđen na trogodišnju kaznu zatvora zbog postavljanja bombi, no pobjegao je nekoliko mjeseci poslije uz pomoć talibana, rekao je direktor zatvora Gulam Faruk u Kandaharu za agenciju Reuters.

Novu informaciju o Merahu, Francuzu alžirskog podrijetla, iznio je ministar unutarnjih poslova Klod Gean novinarima u Tuluzu.

„Nekoliko godina Meraha su pratili obavještajci iz DCRI“ (unutarnje obavještajne službe), no nikada nijedan element nije upućivao da priprema zločinačku akciju“, rekao je ministar. Dodao je da je osim dva boravka u Avganistanu, Merah bio i u Pakistanu.

U Tuluz je stigao i francuski predsjednik Nikola Sarkozi.

Novinarka France Soira prethodno je na Twitteru napisala kako će se Merah predati između 14.15 i 14.30 sati. Ako to ne napravi specijalci će upasti u stan

Sarkozy je posjetio policajce koje je danas Merah ranio. Nakon toga je otišao u kasarnu u Tuluzu gdje će razgovarati sa komšijama koje je policija evakuisala. Nakon toga će se sastati s predstavnicima jevrejske i muslimanske zajednice, a onda će otići u Montoban na komemoraciju za za ubijene vojnike.

Ostavi poruku