Supružnici Radenko (38) i Divna Berić (33) iz čelinačkog sela Lađevci u januaru su rođenjem trojki trijumfalno završili bitku za sticanje potomstva poslije gotovo 12 godina braka.

Bračni par Berić 5. januara postali su roditelji sinova Luke i Stefana i kćerke Andreje, koji su začeti vještačkom oplodnjom.

Beriće će sutra posjetiti ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović i uručiće im dječija kolica i novčani iznos od 1.500 maraka. Riječ je o sredstvima u okviru projekta „Fond treće i četvrto dijete“ ovog ministarstva.

Stručni saradnik u Ministarstvu porodice, omladine i sporta demograf Goran Trivić kaže da resorno ministarstvo iz namjenskog fonda svako treće dijete u Republici Srpskoj daruje sa po 500, a svako četvrto sa po 400 KM, a da se u slučaju trojki svako dijete računa kao treće.

Trivić je naglasio da je majka Divna, osim ove pomoći, primila jednokratnu pomoć i tokom pokušaja vještačke oplodnje. „Znamo da sve to nije dovoljno, ali se trudimo da na razne načine stimulišemo rađanje“, objašnjava Trivić.

On je napomenio da je od 2006. godine do marta ove godine u Republici Srpskoj rođeno 12 trojki (36 djece), kojih su dvije u Čelincu. U posljednjoj deceniji tri porodice u čelinačkoj opštini dobile su trojke, ali su samo Berići postali roditelji zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji.

Divna Berić (33) ističe da ni u jednom trenutku nisu gubili nadu i da su, poslije ogromne sreće koja je zadesila njihovu porodicu, u zaborav potisnuli sve strepnje, te finansijske i zdravstvene napore koje su morali savladati na putu prema roditeljstvu.

Radosnu vijest da će poslije trećeg pokušaja postati roditelji budućoj majci je tada saopštila doktor Sanja Sibinčić iz Klinike za vještačku oplodnju „Mediko S“ u Banjaluci, a nešto više od mjesec dana poslije saznala je da nosi trojke.

„Kada sam čula da ću postati majka, umalo mi srce nije puklo od radosti, ali kada sam saznala da ću dobiti trojke, to me je još više obradovalo“, priča Divna i ističe da tokom trudnoće nije imala nikakvih tegoba.

Porodila se carskim rezom u banjolučkom porodilištu sedam mjeseci kasnije. Kada su rođeni Luka je imao 1.820 grama, Andreja 1.400, a Stefan 1.550. Bebe su s majkom zadržane u porodilištu 40 dana, a potom su stigle kući gdje su ih ushićeni dočekali djed Drago, baka Vidosava, stričevi Milenko i Željko, strine Dragana i Biljana i dvoipogodišnja Milica (Milenkova i Biljanina kćerka).

„Bebe dobro napreduju. Svi ukućani pomažu mi dok ih presvlačim i hranim. Jedino mi je žao što nisam u stanju da ih dojim“, objašnjava srećna majka.

Ona naglašava da je tokom trudnoće i poslije poroda imala veliku podršku svoga kolektiva „Megamont“ i direktora Vinka Džombića, kao i svih kolega.

„Ja sam dosanjala svoj san da postanem majka. Ako kažem da samo jedna vještačka oplodnja košta više od 4.000 KM, jasno je koliki je to finansijski izdatak, ali se sreća ne mjeri markama. Savjetovala bih svim ženama da ne gube mnogo vremena, ako im se ne posreći da ne postanu majke prirodnim putem jer je veoma bitno da se u ovu bitku upusti na vrijeme“, kaže Divna.

Zanimljiva je da je i Milica, inače Milenkova kćerka, začeta je vantjelesnom oplodnjom, a njena majka Biljana sada se nalazi u Kliničkom centru u Banjaluci gdje čeka još jedan porod. Beba, koju čeka, takođe, je začeta vantjelesnom oplodnjom.

U opštini Čelinac je prošle godine, prema nezvaničnim podacima, rođeno 138 djece što je za blizu 50 manje u odnosu na 2010. godinu. Iz opštinskog budžeta se za svako novorođenče izdvaja po 100 KM.

Ostavi poruku