Republika Srpska predstaviće se samostalno na Sajmu knjiga u Lajpcigu od 15. do 18. marta sa 100 publikacija i 12 časopisa, te promocijama knjiga „Vatrometi“ Lane Bastašić, „Krojačica sa svetim makazama“ Borjane Mrđe i publikacije „Biti čovjek, forma, pjesma“.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je Sajam knjiga u Lajpcigu za Republiku Srpsku veoma značajna manifestacija, ističući da je ovo prvo samostalno predstavljanje izdavaštva Srpske na nekom od međunarodnih sajmova.

„Zbog toga smatramo da će biti sigurno uspješan i jedno novo iskustvo za pisce, izdavače, a svakako za Narodnu i univerzitetsku biblioteku i Ministarstvo prosvjete kulture“, rekao je Kasipović.

On je istakao važnost promocije knjiga „Vatrometi“ Lane Bastašić, „Krojačica sa svetim makazama“ Borjane Mrđe, te „Biti čovjek, forma, pjesma“ izbor iz savremene književnosti RS.

Kasipović je rekao da je Sajam knjige u Lajpcigu prilika da se sa drugima razgovara o plasmanu knjige i promociji kulture Republike Srpske.

„Nastojaćemo da u cijelosti predstavimo senzitivnost i mogućnosti kulture RS i da držimo u pažnji svjetske javnosti jubileje u vezi sa Ivom Andrićem i ukupno izdavaštvo, nadajući se da ćemo impresionirati neke izdavače, autore u Njemačkoj i time otvoriti mogućnost i za prevodilaštvo u Srpskoj“, rekao je Kasipović.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljiljana Petrović-Zečić rekla je da će na sajmu biti predstavljeno više od 1.000 izdavača iz 44 zemlje, te da će biti izloženo više od 100.000 publikacija od kojih se 20. 000 prvi put pojavljuju na sajmu knjiga.

„Sajam čiji je radni naziv `Lajpcig čita` nije prodajnog već izložbenog tipa, a tema su mladi i obrazovanje“, rekla je Petrović-Zečić.

Ona je navela da je Narodna i univerzitetska biblioteka za ovaj sajam pripremila publikaciju „Biti čovjek, forma, pjesma“, dvojezični izbor na srpskom i njemačkom jeziku iz savremene književnosti Republike Srpske koja obuhvata 10 autora.

„Riječ je o proznim i poetskim ostvarenjima“, istakla je Ljiljana Petrović-Zečić i dodala da će osim promocije ove publikacije biti promovisana djela dvije mlade književnice Lane Bastašić i Borjane Mrđe.

Ona je navela da se na sajmu dodjeljuju nagrade za beletristiku, stručnu knjigu i za prevod, te da je ukupan fond za nagrade 45.000 evra.

Ostavi poruku