Američka državna sekretarka Hilari Klinton optužila je danas sirijskog predsjednika Bašara al Asada za cinizam, budući da su vladine snage tokom vikenda pokrenule nove napade dok je on razgovorao sa specijalnim izaslanikom UN i Arapske lige Kofijem Ananom.

„Odbacujemo postojanje bilo kakve izjednačenosti između ubistava sa predumišljajem vladine vojne mašinerije i postupaka civila pod opsadom preduzetih u cilju samoodbrane. Koliko je cinično to što je, čak i u vrijeme kada je Asad primao bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana, sirijska vojska pokrenula novi napad na Idlib i nastavlja sa agresijom na Hamu, Homs i Rastan“, rekla je Klintonova u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN.

Klintonova je naglasila da Asad mora da okonča nasilje protiv antivladinih demonstranata prije nego što od njih bude zatraženo da prestanu da se brane.

Anan se tokom vikenda sastao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom u Damasku radi diplomatskog pokušaja da se okonča nasilje u ovoj zemlji.

Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je Ananu da nikakav politički dijalog ne može uspjeti dok u zemlji djeluju „naoružane terorističke grupe“. On je istakao da će podržati „poštene napore da se pronađe rješenje“.

Anan je poslije drugog kruga razgovora sa sirijskim predsjednikom istakao da je optimista, ali je priznao da će biti teško postići dogovor o zaustavljanju krvoprolića u Siriji.

Ostavi poruku