Kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) zatražila je od vlasti da omoguće sveštenstvu te vjerske zajednice da služi u svim pravoslavnim crkvenim objektima u Crnoj Gori, kao i da, kako se navodi, poništi akt kralja Aleksandra Karađorđevića o aneksiji CPC iz 1920. godine.

U zaključcima okruglog stola, koji je u Podgorici organizovala nekanonska CPC, zatraženo je i da budu poništeni svi pravni akti koji su, kako se navodi, prethodili aneksiji, kao i da se svi pravoslavni crkveni spomenici kulture vrate u vlasništvo države.

Mitropolit kanonski nepriznate CPC Mihailo ocijenio je da i šest godina nakon nezavisnosti nije zaokružen crnogorski kulturni i nacionalni identitet.

Mnogi crnogorski zvaničnici ili ne vide ili ne žele da vide uništavanje crnogorskih državnih simbola, ustavnog uređenja, falsifikovanje državnog nasljeđa koje poprima razmjere kulturocida , kazao je on.

Mihailo je kritikovao namjeru crnogorske vlasti da učestvuje u proslavi 800 godina postojanja manastira Djurđevi stupovi, čime će, kako smatra, obilježiti tuđu istoriju na teritoriji vlastite države.

Potpredsjednik Mitropolijskog savjeta CPC Stevo Vučinić rekao je da ujedinjenje te crkvene zajednice i Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve nije moguće.

Mitropolija crnogorsko-primorska ne može se riješiti srpstva, a u tim vrijednostima mi se ne prepoznajemo kao Crnogorci, kazao je Vučinić.

Ostavi poruku