Borislav Stefanović, šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom, izjavio je da će Robertu Kuperu, evropskom posredniku, prenijeti da moraju da se zaustave zloupotrebe Prištine i pokušaji nametanja kosovskih registarskih tablica i ličnih dokumenata građanima Srbije.

Stefanović, koji će sa Kuperom tokom ove sedmice razgovarati putem video-linka o implementaciji postignutih dogovora, ponovio je da je Vlada Srbije u punom smislu opredijeljena da primijeni sve dogovore, ali da zloupotrebe moraju prestati.

„Nema još mnogo toga što je ostalo neprimenjeno. To je, pre svega, dogovor o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima i tu će očigledno biti dosta tehničkih problema. Ali, s Kuperom ćemo razgovarati i o nekim problemima koji su se u međuvremenu pojavili i koji predstavljaju jasnu zloupotrebu Prištine po pitanju registarskih tablica naših građana na Kosovu i Metohiji i naših dokumenata“, rekao je Stefanović i poručio da takva praksa mora da se zaustavi.

Stefanović je podsjetio i da su iz upotrebe povučeni leci koje je prije neki dan EULEKS dijelio na prelazima Jarinje i Brnjak, a u kojima piše da građani Kosova od 1. juna moraju imati KS ili RKS tablice, kosovsku ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu.

„Dobro je što tih letaka nema. U svakom slučaju oni sigurno ne odražavaju stav EU, kao ni ono što je dogovoreno u Briselu“, istakao je Stefanović.

On je naglasio da se mora pronaći način da se onemoguće takve aktivnosti, koje, kako je rekao, govore o jasnoj namjeri Prištine i onih koji je podržavaju da zloupotrijebi dogovor o slobodi kretanja.

„Sloboda kretanja se odnosi na sve, treba da bude široka i da ljudima omogući normalan život, a ne da ga onemogućava određenim kategorijama stanovinika. Zato mi moramo da svaki izazov te vrste zaobiđemo određenim paketom mera“, zaključio je Stefanović.

Dijalog Beogarda i Prištine, potvrdio je šef beogradskog tima, biće nastavljen nakon izbora u Srbiji i formiranja Vlade.

KFOR uklonio blokadu

Putevi koji iz pravca Zvečana i južnog dijela Kosovske Mitrovice vode prema Zubinom Potoku ponovo su prohodni, poslije skoro pet časova jučerašnje blokade.

KFOR je nešto prije 14 časova deblokirao putni pravac Zvečan – Zubin Potok u selu Jagnjenica, pošto su Srbi u susjednom selu Zupče pristali da pomjere barikadu, kako bi u pratnji KFOR-a prošla tri vozila EULEKS-a prema administrativnom prelazu Brnjak. KFOR je danas oko devet časova blokirao saobraćaj na svom kontrolnom punktu u Jagnjenici nakon što su Srbi prethodno zaustavili četiri vozila EULEKS-a u susjednom selu Zupče, koja su krenula prema administrativnom prelazu Brnjak. Srbi su blokirali vozila EULEKS-a na barikadi u Zupču na kojoj dežuraju, a kao razlog navode da je EULEKS želio da bez pratnje KFOR-a stigne do prelaza Brnjak.

Ostavi poruku