Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Mile Dmičić izjavio je danas da je Ustav Republike Srpske demokratski, stabilan i dugoročan.

„Ustav Republike Srpske donesen je 40 dana nakon proglašenja Srpske kao stabilnog i suverenog entiteta koji je imao teritoriju, stanovništvo i vlast. Ustav RS postoji 20 godina, ali je njegovih 140 članova imalo mnogo izmjena i dopuna“, rekao je Dmičić za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naglasio da je Dejtonski mirovni sporazum akt međunarodnog prava koji treba provoditi, a ne mijenjati.

„Od donošenja tog sporazuma u BiH je započeta aktivnost njegovog mijenjanja koja je usmjerena na derogiranje svega onoga što predstavlja ustavno pravni kapacitet i postojanje entiteta u okviru BiH“, rekao je Dmičić, napomenuvši da Ustav BiH nije smetnja na evropskom putu zemlje.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović istakao je da u BiH danas ima niz institucija koje nisu predviđene Ustavom BiH, uključujući i Oružane snage BiH.

„Te institucije nisu ustavne i Republika Srpska odlučuje o tome da li mogu biti unesene u Ustav BiH. Ne vjerujem da će se neko od međunarodne zajednice u dogledno vrijeme baviti Ustavom BiH i nije realna priča njegove promjene“, rekao je Popović.

Prema riječima Popovića, i u narednom periodu govoriće se o direktno suprostavljenim stavovima Republike Srpske i Federacije BiH na svim pitanjima.

„Postavlja se kao jedno od krupnih pitanja drugačije uređenje u BiH i to će sigurno biti na dnevnom redu. Treba samo vidjeti kako i na koji način će se taj proces odvijati“, dodao je Popović.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Željko Mirjanić podsjetio je da je Dejtonsko-pariški mirovni sporazum potvrdio ustavno pravni kontinuitet Republike Srpske.

„To je važna stvar, jer je potvrđen kontinuitet zakona usvojenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske od 1992. godine do potpisivanja Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma“, rekao je Mirjanić.

On je ocijenio da je veći dio izmjena Ustava Republike Srpske izvršen pod pritiskom dijela međunarodne zajednice.

„Države postoje ne zato što to piše u ustavu ili u međunarodnom sporazumu, nego što to žele građani ili narodi. Snaga Republike Srpske nije u Ustavu nego u volji građana da ga brane, a ako se u BiH obezbijedi takav kapacitet da narodi stanu iza njenog ustava, onda postoji perspektiva za ovu zemlju“, zaključio je Mirjanić.

Ostavi poruku