Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin smatra da Ruska Federacija više ni na jedan način nije alternativa EU, nakon što je Srbija dobila status kandidata za prijem u EU.

„Sigurno je da Ruska Federacija kao opcija, odnosno alternativa EU, od pre dva dana kada je Srbija stekla status kandidata, ne postoji više ni kao politička, a kamoli ekonomska ili demokratska alternativa“, izjavio je Kacin za dnašnji novosadski „Dnevnik“.

On je naveo da će i poslije dobijanja datuma za otpočinjanja pregovora o prijemu u EU, Srbija morati da zatvori neka otvorena pitanja.

„Tu pre svega mislim na normalizaciju odnosa sa Kosovom i drastične korake države u smislu ispravljanja proceduralnih grešaka vezanih za reizbor sudija i tužilaca“, rekao je Kacin.

On tvrdi da Brisel ni na koji način neće u predizbornoj kampanji u Srbiji favorizovati bilo koju stranku ili političkog funkcionera.

„Evropska unija može samo da prizna demokratski donesen rezultat izbora i da sarađuje na najbolji mogući način. Srbija ne može birati funkcionere EU, pa to ne može biti ni u obrnutom slučaju“, rekao je Kacin.

Ostavi poruku