Predsjednik srpske Komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže da istraga o trgovini ljudskim organima vodi ka međunarodnoj zajednici, vlastima u Prištini i Albaniji, te da je činjenica da su „znali ili morali da znaju“ dovoljna za optužnicu.

Odalović je rekao da na to upućuju izvještaji, prije svega prepiska između organa UN 2003. godine u kojoj su do detalja opisani putevi, imena i način transporta, napomenuvši da je ta prepiska evidentirana i da niko nije osporio njenu validnost ili vjerodostojnost.

Odalović je za jagodinsku televiziju „Palma plus“ rekao da su u istragama o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i sjeveru Albanije nezaobilazni međunarodna zajednica i vlasti u Prištini i Albaniji.

„Međunarodnoj misiji UN je poverena bezbednost, mir i zaštita svih građana na Kosovu, a dva njena organa (Haški tribunal i UNMIK) se prepisuju o trgovini ljudskim organima, pa se ne može pobeći od njihove odgovornosti“, naglasio je on.

Odalović je napomenuo su na osnovu anglosaksonskog prava i fraze „znali su ili su morali da znaju“ podizane optužnice državnom, vojnom i policijskom rukovodstvu Srbije pred Haškim tribunalom. „`Znali su ili su morali da znaju` je dovoljno za podizanje optužnice“, ističe Odalović.

On ocjenjuje da su najodgovornije u tom lancu vlasti u Prištini, koje su bili komandanti regionalnih jedinica OVK, a od 1999. godine najbliži partneri međunarodnim misijama na Kosovu.

„To su premijeri i ministri u raznim vladama Kosova, od 1999. do danas. I sve druge strukture vlasti na Kosovu su popunjene ljudima koji su ogrezli u zločine. Ni za koga od njih nije pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti“, rekao je Odalović i dodao da odgovornosti ne mogu da budu oslobođene ni vlasti u Albaniji, jer su kroz teritoriju te zemlje prolazili svi transporti organa, što su oni tolerisali.

Ostavi poruku