Rusija je unaprijedila dva radara u Siriji i Libanu koji bi mogli da predstavljaju prijetnju mogućnostima Izraela da izvede napad iznenađenja na Siriju i Iran, navodi se na izraelskom portalu „DEBKAfajl“.

Opseg elektronske i stanice za praćenje Džabal al Harah, južno od Damaska, povećan je da pokrije sve dijelove Izraela i Jordana, Zaliva Akaba i sjeverne Saudijske Arabije.

Opseg sirijske radarske stanice, koju je opremila Rusija, na libanskoj planini Sanin, takođe je povećan, a unaprijeđen je i sistem razmjene informacija oba radara.

Kao rezultat toga, radari sada mogu da detektuju „kretanja američkih i izraelskih pomorskih i aviosnaga u istočnom Sredozemlju, uključujući Kipar i Grčku“.

„Moskva je odlučila da poboljša praćenje radara u korist Irana kao odgovor na pritužbu Teherana da više ne može da računa na Rusiju da je upozori na vrijeme o predstojećem američkom i izraelskom vojnom napadu, jer su ti resursi dovedeni do limita zbog podrške Asadovom režimu“, navodi DEBKA, pozivajući se na izvore u američkoj vojsci.

Rusija je zabrinuta zbog rastuće opasnosti od vojnog napada na Iran, što se sve više javlja kao opcije koju razmatraju izraelski i američki vojni planeri dok Teheran nastavlja da radi na programu obogaćivanja uranijuma.

Moskva predlaže priznanje prava Iranu da razvije civilni nukelarni program, uključujući pravo na obogaćivanje uranijuma u zamjenu za oštru kontrolu nuklearnih aktivnosti Irana.

U isto vrijeme, Rusija se snažno usprotivila stranom miješanju u političku krizu u Siriji i upozorila protiv libijskog scenarija u zemlji.

Ranije u februaru, Rusija i Kina uložile su veto na rezoluciju UN u kojoj se poziva sirijski lider Bašar al Asad da se povuče.

Moskva vjeruje da bi pokušaji da se donese demokratija kroz vojnu intervenciju u arapskom svijetu kompromitovali postojeći sistem međunarodne bezbjednosti i „imali katastrofalne posljedice za cijeli svijet“.

Ostavi poruku