U azilu za pse u Bijeljini, zbog izuzetno niske temperature, uginulo je sedam pasa, a na društvenoj mreži „Fejsbuk“ pojavile su se užasne slike uginulih životinja uz oštre i osuđujuće kritike građana.

Neshvatljiv je nemar i nebriga nadležnih u prihvatilištu za pse, pišu građani u komentarima, navodeći da je bilo bolje i potrebnije otvoriti azil i pustiti pse na slobodu.

„Sigurni smo da bi se mnogi psi bolje snašli i preživjeli, a ovako je uginuće je bilo neminovno u ledenim i zatvorenim prostorijama“, navode između ostalog brojni članovi ove društvene mreže.

Građani su ogorčeni zbog situacije u azilu i traže da se provjeri rad ove ustanove.

Nebojša Karišik, vlasnik veterinarske stanice „Prima-vet“, koja obavlja poslove higijeničarske službe na području opštine Bijeljina, rekao je Srni da su slike nastale u periodu kada je temperatura bila izuzetno niska, i ispod minus 25 stepeni Celzijusovih, te da ne krije da je bilo uginuća pasa.

„Često dobijamo polumrtve pse, koji su imali loš tretman, a u ovako lošim vremenskim uslovima psi koji su slabije otpornosti najčešće i uginu“, rekao je Karišik i dodao da je riječ o psima koji su unaprijed bili osuđeni na uginuće.

On je dodao da su u vrijeme niske temperature obroci za pse bili pojačani, ali da pse, uprkos trudu, nije bilo moguće spasiti.

„Za ova dva dana sa javnih površina i dvorišta sugrađana uklonili smo 52 leša smrznutih životinja. Ove životinje su uginule u prirodi, a neke su vlasnici loše zaštitili. To pokazuje da je bilo izuzetno teško očuvati životinje u ovim uslovima“, rekao je Karišik.

On je istakao da je najgore što su potresne slike postavljene na „Fejsbuk“, te da je problem bio u tome što leševi životinja nisu mogli da se dostave do dijela gdje se ostavljaju nakon uginuća.

Komentarišući tvrdnje da je loš tretman pasa u azilu, Karišik je istakao da se na hrani ne štedi, te da je ishrana pasa zasnovana na proizvodima koji su isključivo namijenjeni za pse.

„Hrana koja se koristi orginalna je, a izbjegavamo da uzimamo hranu u vidu donacija, jer ne možemo da pratimo njen kvalitet“, rekao je Karišik i dodao da je postojao problem sa pumpama za vodu, što se odrazilo na stanje u azilu.

Problem smrzavanja cijevi i samim tim nepostojanje vode za pse u prihvatilištu samo je činjenica koja potvrđuje da psi nisu imali dobar tretman, te da je njihovo uginuće nastupilo zbog smrzavanja

Volonteri portala Moja Republika već nekoliko dana obilaze ovaj Azil za pse i izjava gospodina Karišika, ako ga možemo nazvati gospodinom je čista laž kojom želi da opravda i sebe i novac koji dobija za ovaj posao, a koji očigledno troši na sebe.

 

  • „Gospodine“ Karišika kako onda da tamo hranu ne možemo zateči već par dana? Mi smo za par dana donjeli 20kg hrane i deke i spužve da te jadne životinj o kojima vi brinete ne spavaju na žici.

  • „Gospodine“ Karišika zašto niste se angažovali oko usvajanja ovih napuštenih pasa? Da li znate da smo mi za par dana udomili više tih cuka nego vi za godinu dana? Samo danas u trenutku kada pišemo ovo, iz vašeg LOGORA SMRTI poslali smo dva psa u Sarajevo gdje su udomljena.

  • „Gospodine“ Karišika tvrdite da ste ovih sedam uginulih pasa našli? pa kako se onda na njihovim tijelima jasno vidi trag vaših kaveza? Stavili ste ih uginule u kaveze?

  • „Gospodine“ Karišika kako to da na vratima Azila stalno stoji natpis „Dolazim za 15 minuta“
  • „Gospodine“ Karišika da li bi ste sutra ovako vodili druge ustanove? Bolnicu? Školu? Starački dom?

  • „Gospodine“ Karišika na šta trošite sredstva za održavanje Azila?

  • „Gospodine“ Karišika nadamo se na će te odgovarati za ova zlodjela koja činite drugim živim bićima. 

U azilu za pse u Pučilama kod Bijeljine trenutno se nalazi 19 pasa.

[nggallery id=53]

Ostavi poruku