Hiljade britanskih vojnih tenkova, transportera i automobila mogli bi opet da se upute preko Lamanša, jer britansko ministarstvo odbrane planira da proda kompleks u Aščerču u oblasti Glosesteršir, gdje se skladišti i popravlja oko 6.000 vozila, piše danas list „Gardijan“.

Njemačka će sigurno biti zaintresovana viješću da Britanci, poslije 67 godina, planiraju drugi veliki pokret na istok, ali ovog puta razlozi za to su sasvim drugačiji – kresanje vojnog budžeta ili besparica.

Problem gdje da smjeste sva ta vozila muči vojne planere, koji su se zaputili u Menhengladbah, grad u zapadnoj Njemačkoj. Taj grad u pokrajni Sjeverna Rajna Vestfalija jeste dom britanske kasarne Ejršir.

Prema pisanju „Gardijana“, selidba tenkova i ostalih teških vozila u Njemačku biće privremena mjera, kojim ministarstvo odbrane kupuje vrijeme da bi pronašlo trajni dom za vozila u Velikoj Britaniji.

Dok ideja u jednu ruku izgleda praktično, insajderi iz britanskog ministarstva odbrane ocjenjuju da bi taj poduhvat mogao da se pretvori u farsu.

Velika Britanija je u procesu povlačenja hiljada vojnika iz Njemačke, u isto vrijeme kada bi hiljade vojnih vozila moglo da krene u suprotnom smjeru.

Ta akcija može da izazove probleme, u slučaju da se toliki broj vozila premjesti van Britanije, jer neće biti spremna za upotrebu u hitnim slučajevima.

„Selidba tolikih vozila u Njemačku bila bi priličan poduhvat, a posebno tenkova“, kaže kustos muzeja tenkova u Bovingtonu Dejvid Vili.

„Sam proces selidbe bio bi prilično skup. Tenkovi treba da budu strogo čuvani, jer imaju sisteme koji vojska mora da zaštiti“, napominje Vili.

U vrijeme kresanja budžeta i otpuštanja osoblja, prodaja Aščerča je jedna od mjera ministarstva odbrane kojim bi bila ušteđena određena suma novca.

To zemljište pogodno je za razvoj tržišta nekretnina, a lokalna vlast već ima određene planove u tom pravcu.

Taj kompleks predstavlja ogromnu garažu, gdje se vojna vozila čuvaju u stanju spremnom za akciju. To je jedino skladište takvog tipa u Britaniji, gdje na 47.000 kvadratnih metara radi 700 ljudi – vojnika, civila i radnika po ugovoru.

Najvrjednija vozila čuvaju se u prostoriji sa kontrolisanom vlažnošću vazduha. Britanska vojska posjeduje 300 tenkova „čelendžer 2“.

Dejvid Vili smatra da je vrlo važno da se oni dobro održavaju, jer postaju nezamjenjivi. „Nema više tržišta gdje bi mogli da se prodaju, pa bi bilo važno da se vojska o njima brine“, napominje Vili.

Drugi izvor, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da ideja izazvala salve smijeha kada je prvi put predložena. „Nije bilo baš toliko smiješno kada smo shvatili da bi se to moglo dogoditi“, navodi taj izvor.

Portparol ministarstva odbrane kaže da su, razmatrajući više mogućnosti u vezi sa kompleksom u Aščerču, zaključili da je to mjesto „operativni višak“.

„Ovakvo rješenje je u intresu vojske kao i lokalnih vlasti“, navodi portparol.

Kako tvrde određeni izvori, ministarstvo ne mora da šalje 6.000 vozila u Njemačku, jer postoje i drugi kompleksi u Britaniji gdje bi vojna mehanizacija mogla da se premjesti

Ostavi poruku