Ambasador SAD u BiH Patrik Mun izjavio je danas u Sarajevu da bi rješenje pitanja vojne imovine u BiH moglo biti korišteno i za državnu imovinu.

„Moguće je da se rješenje za vojnu imovinu može koristiti i za državnu imovinu. Mi moramo okončati pitanje vojne imovine da ne bi opet proteklo puno vremena, a i da bi to moglo koristiti kao model za rješenje državne imovine“, dodao je Mun, napominjući da je pitanje državne imovine mnogo komplikovanije i veće i zahtijeva više vremena da se njime pozabavi.

On je istakao da su se politički lideri u BiH dogovorili o rješenju pitanja vojne imovine, ali da još nisu dali zeleno svjetlo. „Mislim da je sada pravo vrijeme za to kako bi BiH mogla da učestvuje u Akcionom planu za članstvo /MAP/ u NATO“, rekao je Mun novinarima u Sarajevu.

Na pitanje da li je prihvatljivo za SAD da vojna imovina, kada više ne bude potrebna Oružanim snagama BiH, pređe u vlasništvo entiteta u kojem se nalazi, Mun je rekao da bi želio da vidi rješenje koje će biti od koristi entitetima, opštinama i BiH.

„Nije riječ o tome da li je nešto prihvatljivo za SAD, nego da li je prihvatljivo političkim liderima i vlastima BiH. Mislim da je to rješenje na raspolaganju kada je riječ o ovoj imovini i to treba da podrže političke stranke što je prije moguće“, smatra Mun.

On je ponovio razočarenje što političari u BiH nisu riješili pitanje vojne imovine iako su, kako je naveo, imali pomoć SAD.

Kada je riječ o provođenju odluke u slučaju „Sejdić i Finci“, ambasador SAD je ocijenio da Delegacija EU ima vodeću ulogu po tom pitanju čije je rješavanje uslov da bi se išlo dalje u provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i kandidatskog statusa BiH.

„`Sejdić i Finci’ je pitanje oko kojeg su se svi politički lideri složili da treba promijeniti Ustav, ali je napredak nažalost spor. U proteklih nekoliko mjeseci vidjeli smo da ima više interesa na višem nivou i veće predanosti da se dođe do rješenja“, naglasio je Mun.

On je napomenuo da je pitanje ustavnih amandmanima primarno za razmatranje u okviru procesa kretanja ka Evropskoj uniji.

„Sve zemlje koje su se pridružile EU morale su da promijene svoj ustav. Ne mogu reći da će to biti neophodno za BiH, ali mi se čini da će biti tako kada se pogledaju druge zemlje koje su bile kandidati“, dodao je američki ambasador.

On je istakao da se ustavne promjene ne moraju dešavati danas, sutra ili čak ove godine, ali da će, kako se bude nastavio proces pridruživanja EU, biti pitanja kod kojih se može očekivati da ti amandmani budu neophodni.

„Nadamo se da će se politički lideri pozabaviti tim pitanjima na pozitivan i konstruktivan način kako bi zemlja mogla ići brže ka EU“, rekao je Mun.

Kada je riječ o zaključivanju supervizije u Brčko distriktu, Mun je rekao da je Savjet za provođenje mira /PIK/ dogovorio provođenje internih procedura kako bi se do naredne sjednice došlo do konačne odluke.

„Mi smo pokrenuli proces internih konsultacija, Takođe, želimo da čujemo više o tome da se održi tribunal za donošenje konačne odluke i želimo da osiguramo da sve druge članice PIK-a dođu u poziciju da mogu prihvatiti okončanje supervizije“, rekao je Mun.

Komentarišući prijedloge zakona o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH, Mun je ponovio da su SAD uvijek čvrsto podržavale jačanje vladavine prava, te neophodnost da pravosudne institucije budu nezavisne i sposobne.

„SAD već godinama obezbjeđuju pomoć i obuku sudijama i tužiocima da bi se poboljšao njihov nivo profesionalnosti. Sektor vladavine prava je važan za demokratiju i ova zemlja je postigla napredak, ali to ne znači da se došlo do nivou gdje bi trebali biti“, rekao je Mun.

On je dodao da je neophodno uraditi još više da bi se ojačale pravosudne institucije u BiH, te da SAD žele da budu dio tih nastojanja.

„Mi ćemo nastaviti da radimo sa institucijama i nadamo se da će vlasti vrlo brzo odobriti proces za potpisivanje protokola o razmjeni informacija u vezi sa predmetima ratnih zločina sa Srbijom. Smatramo da je to pozitivan korak koji bi bio koristan da se rješavaju nagomilani slučajevi ratnih zločina koje treba procesuirati“, rekao je Mun.

Ostavi poruku