Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović zatražio je danas od međunarodnih predstavnika i ambasadora u BiH da najoštrije reaguju na prijedloge zakona o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, koje su u parlamentarnu proceduru uputili SNSD i SDS.

Bećirović u pismu međunarodnim predstavnicima i ambasadorima u BiH tvrdi da „ovaj prijedlog otvoreno poziva na nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH“ i da je „svojevrsni poziv i na druga krivična djela protiv integriteta BiH, kao što je napad na ustavni poredak“.

On smatra da međunarodna zajednica, kao kreator Dejtonskog sporazuma, njegovih institucija, koje garantuju mir u BiH i vladavinu prava, a koja je aktivno učestvovala u formiranju pravosuđa u BiH, ima odgovornost da ga zaštiti od ovog i sličnih napada.

Bećirović je iskoristio priliku da međunarodne predstavnike u BiH pozove da se, umjesto dosadašnjeg pasivnog pristupa, aktivno uključe i podrže formiranje vrhovnog suda BiH.

„U najmanju ruku, mora postojati državni sud koji ima nadležnost da jedinstveno tumači državne zakone i prema njima postupa. Ovim bismo vrlo brzo prevazišli postojeći problem u primjeni Krivičnog zakona BiH u predmetima ratnih zločina zbog kojeg se trenutno protiv BiH vode dva predmeta pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu“, smatra Bećirović.

On je dodao da je formiranje Vrhovnog suda BiH minimum koji se mora što prije ostvariti u BiH.

Bećirović je pismo uputio visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku, ambasadorima SAD Patriku Munu, Velike Britanije Najdželu Kejsiju, Njemačke Ulriki Mari Knoc, Francuske Rolandu Žileu, Turkse Ahmetu Jildizu, specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorensenu, šefici Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Meri En Henesi i šefu Misije OEBS Flečeru Bartonu.

Ostavi poruku