Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković položio je danas na Oplencu lovorov venac i uz visoke državne i vojne počasti odao poštu voždu Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka i prvom vladaru obnovljene Srbije.

Cvetkoviće je u crkvi Svetog Đorđa, na Karađorđevom grobu, u ime vlade položio venac na kojem piše: „Slavom ovenčanim precima Vlada Republike Srbije“.

Premijer je tom prilikom svim građanima čestitao Dan državnosti ukazavši na značaj 15. Februara, koji se od 2001. godine slavi kao državni praznik.

„Smisao mog obraćanja ovde je da ukažem na značaj i potrebu da polako velika većina ako ne i svi građani Srbije prihvate 15. Februar kao svoj Dan državnosti“, rekao je Cvetković, odgovarajući na pitanje novinara da li misli da većina građana Sretenje doživljava kao najveći državni praznik.

Cvetković je podsetio da su se 15. Februara desila dva važna događaja za Srbiju: odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka u Marićevića jaruzi u Orašcu 1804. godine i donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

„S jedne strane je borba za slobodu, a sa druge ustav. To su zaista dva ključna trenutka državnosti jedne države, a kod nas se poklopilo da su se oni dogodili na isti dan. Mislim da je značajno da se mnogo više pažnje posveti tom datumu“, rekao je Cvetković.

Premijer je izrazio žaljenje zbog toga što se Dan državnosti proslavlja po lošem vremenu ali i dodao da se nada da će se nepogoda koja je pogodila Srbiju uskoro završiti.

„Danas je prvi dan kada se vreme popravlja i ja želim sa optimizmom da gledam u budućnost“, rekao je Cvetković, koga je ispred zadužbine kralja Petra prvog Karađorđevića dočekao počasni stroj garde.

Obeležavanje Dana državnosti i godišnjice Prvog srpskog ustanka u Marićevića jaruzi kraj Orašca i ove godine su ekstremno desne grupe iskoristile kao priliku za maniFestovanje svojih stavova, a ministar kulture Predrag Marković im je uzvratio da je to što rade – običan vašar.

Njegovo obraćanje u ime Vlade Srbije, naime, sve vreme je vikom i skandiranjem haškim optuženicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću ometala grupa okupljenih sa zastavama pokreta Naši, Obraz i Srpski četnički pokret.

Iz te grupe skandiralo se haškim optuženicima, a vlast optuživala za izdaju Kosova i upropašćavanja države.

„Mi danas ne slavimo samo datum, mi slavimo vrlinu i hvala onima koji u tome pomažu. Zahvaljujem i onima koji znaju šta je praznik, a šta vašar, jer vašari služe za izlivanje strasti, reagovao je Marković.

Vladika šumadijski Jovan, uz sasluženje sveštenstva šumadijske eparhije, održao je pomen ustanicima iz 1804. godine.

Centralna maniFestacija biće održana u Domu Narodne skupštine.

Tom prilikom, predsednik Srbije Boris Tadić uručiće istaknutim pojedincima i ustanovama odlikovanja za naročite zasluge u oblasti sporta, kulture, bezbednosti, medicine, nauke…

Predsednik je odlikovao 17 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima tenisera Novaka Đokovića, pozorišnog reditelja Dejana Mijača, teatrologa Jovana Ćirilova, Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca, Srpsko lekarsko društvo, Istraživačku stanicu Patnica, doktora Miodraga Stojkovića, kao i pojedine pripadnike Žandarmerije, Sektora za vanredne situacije MUP i Vojske Srbije.

Ostavi poruku