Osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve /SPC/ iz Pljevalja moraju do 15. februara da napuste Crnu Goru, naložila je crnogorska policija, a prenose „Večernje novosti“, onlajn izdanje.

Iz crkvenog odbora Pljevalja saopštili su da je policija, umjesto da spašava živote u vrijeme nezapamćenih vremenskih neprilika, zbog kojih je u Crnoj Gori proglašeno vanredno stanje, odlučila da deportuje sveštenstvo SPC iz Pljevalja.

„Kakva je grdna nevolja naterala policiju da naredi da sveštenici napuste Crne Goru kada su svi putevi u državi neprohodni? Da li vernici pravoslavci sada treba da očekuju žute zvezde na rukavima?“, pitaju pljevaljski sveštenici.

Iz crkvene opštine Pljevlja upozoravaju da bi se progonom sveštenika zatvorile sve crkve u opštini Pljevlja, te traže objašnjenje i pozivaju republičku, lokalnu i sudsku vlast da zaštite osnovna ljudska prava.

Osam sveštenika iz Pljevalja moraju do srijede, 15. februara, u ponoć da napuste teritoriju Crne Gore, jer im, kako navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, kao stranim državljanima nije odobren privremeni boravak.

Policija je pribjegla „vanrednom pravnom lijeku“ i donijela rješenje da se žalbe sveštenstva na odluku da im se ne odobri privremeni boravak odbijaju, a da nova žalba „ne odlaže izvršenje“.

Osam sveštenika, koji su državljani Srbije i Republike Srpske, žive i rade u Pljevljima po pet i više godina, neki i sa porodicama, i ranije su redovno dobijali boravišne dozvole.

U crnogorskom MUP, međutim, sada kažu da zahtjev pravoslavne crkve nije legitiman, jer SPC, kao ni Mitropolija crnogorsko-primorska sa Cetinja nisu registrovane kao „vjerske zajednice“, odnosno „pravna lica“.

Ako osam sveštenika iz Pljevalja, a slična sudbina čeka i još pedesetak sveštenih lica, monaha i monahinja iz Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke, budu protjerani, vjerske obrede praktično neće imati ko da obavlja, navode „Novosti“

Ostavi poruku