U Federaciji BiH gotovo deset godina od stupanja na snagu obaveze promjene imena škola u skladu s privremenim sporazumom o zadovoljavanju prava djece povratnika, i dalje ima više od deset škola sa spornim nazivima.

Neizvjesno je kada će oni biti promijenjeni, a pri tom nadležni u BiH još ne znaju ni tačan broj škola čiji se nazivi kose sa kriterijumima utvrđenim 2004. godine, pišu „Nezavisne novine“.

U Koordinacionom odboru za praćenje provođenja privremenog sporazuma, kojim kopredsjedavaju predstavnici entitetskih ministarstava obrazovanja, posljednje podatke imaju iz 2007. godine, a posljednju sjednicu su, kažu, održali 2008. godine.

Prema tim podacima, u Republici Srpskoj nije bilo škola sa spornim nazivima, dok ih je u FBiH bilo 42, a potom je ovaj broj smanjen na 16 škola, i to 15 u Sarajevskom kantonu i jedna škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Međutim, ti podaci danas ne vrijede jer su četiri škole u Srednjobosanskom kantonu u međuvremenu vratile stare sporne nazive zbog problema s pečatom. Uz to je za šest srednjih škola u Kantonu Sarajevo koje su nosile naziv „mješovita“ on promijenjen, jer nije bilo precizirano u kojem je smislu škola mješovita.

Među spornim u Kantonu Sarajevo bile su osnovne škole „Velešićki heroji“, „Porodice efendije Ramića“, „Mirsad Prnjavorac“ i „Izet Šabić“ Vogošća, te „Hašim Spahić“ Ilijaš, koje i danas nose ove nazive.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu naziv treba da promijeni Osnovna škola „Lipanjske zore“ u Višićima, a u Srednjobosanskom sporne su Srednja škola „308. slavna brdska“ Novi Travnik, te osnovne „Jozo Gadžić Čupo“ Stojkovići, „Braća Jezerčić“ Divičani i „13. rujan“ Vitez.

Ostavi poruku