Poljoprivredno zemljište na Kosovu je zatrovano, pa proizvodi uzgajani na njemu mogu biti smrtonosni po građane koji se njima hrane, navodi se u najnovijem izvještaju Evropske komisije završenom u januaru.

Konzumiranje voća, povrća, mesa, te putera i sira može da ima smrtonosne posljedice za građane Kosova, navodi se u izvještaju pod nazivom „Dalja podrška korištenju zemljišta“ koji je obuhvatio istraživanje zagađenosti poljoprivrednog zemljišta, pod nadzorom profesora Volfganga Spyra.

Izvještaj je potvrdio kontaminaciju poljoprivrednog zemljišta preko dozvoljenih maksimuma teškim metalima, a posebno hromom, niklom, olovom, cinkom i arsenikom. Visoka koncentracija tih zagađivača vlada na čitavom Kosovu.

„Zagađene površine koriste se za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda za lanac ishrane ljudi. Moguće je da ti proizvodi sadrže takvu koncentraciju zagađivača koja može imati negativne posljedice, pa dovesti i do smrtnog ishoda“, navodi se u izvještaju.

Prištinski mediji upozoravaju da su rezultati analiza alarmantni, te da ih treba verifikovati što prije i proslijediti na dalje ispitivanje da bi se izbjegli eventualni socijalni nemiri.

Ostavi poruku