Norveška policija isražuje moguću vezu između teroriste Andersa Beringa Brejvika, odgovornog za masakr u Oslu i na ostrvu Utoja, i Milorada Ulemeka-Legije, bivšeg komandanta Crvenih beretki, osuđenog za ubistvo bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića, objavila je danas Norviđen brodkasting korporejšn (NRK).

NRK, na osnovu policijske dokumentacije u koju je imao uvid, piše da policija istražuje moguće kontakte koje su Brejvik i Ulemek mogli da imaju početkom 2000. godine u Liberiji.

Brejvik je rekao policiji da je njegova organizacija koju predstavlja, Vitezovi templari, formirana 2002. kao rezultat NATO bombardovanja hrišćana u Srbiji i da je razlog što je putovao u Liberiju 2002. bio da se sretne sa ratnim herojima iz Srbije.

Terorista koji je 22. jula prošle godine u bombaškom napadu u centru Osla, a zatim na ostrvu Utoja ubio 77 ljudi, nije želio da kaže koga je od Srba sreo u Liberiji, ali, prema navidima NRK, policija vjeruje da bi ta osoba mogao biti Ulemek Legija.

List Dagbladet piše da je 27. septembra 2011. policija Osla uputila zahtjev policiji Srbije u kome se traže informacije o Ulemeku.

U svom sažetom manifestu „2083: Evropska deklaracija o nezavisnosti“, Brejvik pozitivno govori o Ulemeku.

Prema navodima Dagbladeta, Brejvik je norveškoj policiji objasnio da, na mnoge načine, većina simbola organizacije Vitezova templara potiče iz Srbije.

NRK navodi da je Brejvik, optužen za terorizam, vjerovatno bio inspirisan nekolicinom „hrišćanskih terorista i ubica“. Među njima  je bio i srpski komandant Crvenih beretki Legija, koga je, kako navodi NRK, mogao da sretne u Liberiji 2002.

Norveška policija zato sada istražuje podatke o Ulemeku, osuđenom u Srbiji za ubistvo premijera Zorana Đinđića, i da li može da ga poveže s Brejvikom.

Oni ispituju i razlog zbog koga je Brejvik 2002. putovao u Liberiju. Brejvik tvrdi da je tamo sreo jednog Srbina, ratnog heroja, koji je navodno regrutovao borce da se bore protiv muslimana u Evropi.

To bi, piše NRK, mogao biti Ulemek, koji se, kako navode, borio na srpskoj strani u ratu protiv muslimana na Balkanu.

NRK ne navodi za koga je navodni Srbin regrutovao borce kada su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije odavno bili završeni, a u Evropi 2002. nije bilo sukoba.

Jedna od mogućnosti je, prema navodima NRK, da je Brejvik mogao sresti osuđenog šefa mafije Ulemeka, tokom „lova na dijamante u Africi“.

„Srpski ratni heroj koji je u borbama ubio brojne muslimane“ pokušavao je da zaradi novac na krvavim dijamantima u ratom rastrzanoj zemlji zapadne Afrike“, navodno je rekao Brejvik.

Tokom policijskog ispitivanja on je odbio da govori o detaljima svojih navodnih kontakata. NRK piše da je samo rekao: „Sada ste očigledno svi zatečeni tadašnjim ratnim zločinima, ali …oni…tada nacionalisti, oni su heroji, zar nije tačno“.

Upitan od policije da li je bio u Srbiji, Brejvik nije želio da odgovori, ali njegova organizacija Vitezovi templari, za koju stalno trvdi da je njen pripadnik, navodno je osnovana 2002. zbog NATO bombardovanja Srbije.

Brejvik je tokom ispitivanja rekao da je „NATO spriječio Srbe da deportuju muslimane“, pa su oni počeli da se „međusobno ubijaju“.

Na jučerašnjem statusnom saslušanju sud u Oslu je odlučio da optuženi Brejvik ostane u pritvorskoj jedinici u zatvoru Ila, kraj Osla, do početka glavnog procesa 16. aprila.

Ostavi poruku