Lider LDP Čedomir Jovanović, koji je SPC nazvao „mutantom pogrešne politike, koja je uništila sve dobro u Srbiji“, žestoko je razljutio mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, koji ga je i uputio u svijetu tajnu.

– Lično sam ga krstio u velikoj svetinji, manastiru Ostrog. Sjećam se, već je bio politički stasao. Ne morate da mi pričate šta je rekao, već sam sve pročitao. Mogu samo da mu poručim sljedeće: „Krstiš vuka, a onda ti taj vuk ode u goru!“ – rekao je mitropolit Amfilohije.

Prethodno je Jovanović na sjednici Pokrajinskog odbora LDP u Novom Sadu, osvrćući se na nedavni sukob između gradonačelnika Igora Pavličića i Eparhije bačke, kritikovao Crkvu i, osim što ju je uporedio s mutantom, rekao:

– Hvala vam što gradonačelnika Novog Sada niste bacili u Dunav.

Mitropolitu ovo nije prvi put da javno izrazi kajanje što je Jovanovića uveo u carstvo Božje. Još prije pet godina uvidio je svoju grešku i zažalio što je krstio lidera LDP.

– Žao mi je što sam u manastiru Ostrog krstio Čedomira Jovanovića. Da sam znao da se na njega neće primiti pečat Božji, ne bih ga krstio u vrijeme kad smo se pištaljkama borili protiv pokojnog Slobodana Miloševića. Tada sam rekao da krstimo čovjeka, a ne minđušu, koju Jovanović nije želio da skine ni tokom ceremonije krštenja. Danas shvatam da smo, ipak, krstili minđušu, a ne čovjeka – rekao je tada Amfilohije, objašnjavajući da je Jovanovića upoznao na studentskim demonstracijama 1996/1997.

Inače, Amfilohije je tada Jovanoviću zamjerio zbog rečenice da se „u   budućnost ne ide s tamjanom, nego računarima“.

– Kad mi je otac Joil rekao: „Šta ćemo sa ovim mladićem, kako da ga krstimo, neće da skine minđušu“, rekao sam mu da ne krštava minđušu, nego čovjeka, koji će, kad se krsti, i sam shvatiti da mu minđuša ne treba. Sad kažem ocu Joilu: „Izgleda da mi minđušu krstismo.“ Ali Bog da dade zdravlje, mudrost i spasenje i našem Čedi. Nije samo on u iskušenju. Nadam se da će kod nas, a i šire, preovladati pravi odnos prema tehnologiji, jer su njom porobljeni i oni koji je proizvode – kazao je mitropolit Amfilohije.

U stranci Čedomira Jovanovića juče nisu željeli da komentarišu izjave mitropolita Amfilohija.

Ostavi poruku