Situacija zbog snježnih nepogoda u opštinama Istočnog Sarajeva bolja je nego prethodnih dana jer ne pada snijeg i radi se na raščišćavanju saobraćajnih komunikacija, kažu načelnici gradskih opština.

Načelnik opštine Trnovo Goran Vujičić izjavio je Srni da je nakon prestanka padavina situacija stabilizovana i da se radi na probijanju lavina u Krupačkim stijenama a „Srbinje-putevi“ održavaju jednu traku do Vrhpolja Trnovo.

„Nadam se da će magistralni put biti osposobljen i u kontaktu sam sa načelnikom opštine Trnovo u Federaciji BiH koji je rekao da se radi na uklanjanju lavine kod brane Bogatići“, rekao je Vujičić.

On je naglasio da se ulažu maksimalni napori kako bi bili oslobođeni i regionalni putevi te da su na terenu tri mašine.

„Za sada nije bilo prijavljene materijalne štete i apelujemo da građani čiste krovove da ne bi imali veće probleme“, dodao je Vujičić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač rekao je da su osnovne komunikacije prema bolnici Kasindo očišćene i da se teži ka tome da mašine za čišćenje snijega počnu da rade na rubnim dijelovima opštine.

„Vode i struje ima, a pekare su oslobođene od snijega tako da se hljeb isporučuje prema krajnjim potrošačima. Poslali smo obavještenje privrednim subjektima i građanima da se uključe u akciju čišćenja“, rekao je Kovač.

On je naglasio da je jedno vozilo stavljeno na raspolaganje kako bi svi oni kojima je potreban transport do bolnice Kasindo mogli biti preveženi.

„Građani kojima je potreban prevoz do bolnice mogu da pozovu na broj telefona 317- 870 i biće im na raspolaganju vozilo za tu svrhu“, dodao je Kovač.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Gojko Drašković istakao je da se na području ove opštine ulažu napori kako bi se pročistile saobraćajnice do svih mjesnih zajednica.

„U toku noći stiglo se do Mjesne zajednice Petrovići koja je bila odsječena a danas ćemo pokušati da se probijemo do Tvrdimića gdje je otežano čišćenje i gdje ima starijih i iznemoglih lica kako bi smo im dopremili pomoć“, rekao je Drašković.

On je napomenuo da se trenutno radi na tome da jedno starije lice iz naselja Klek bude prevezeno do bolnice Kasindo.

Kada je riječ o jučerašnjem urušavanju krova sportske dvorane, Drašković je napomenuo da su pripadnici MUP-a Republike Srpske sačinili zapisnik.

„Formiraćemo komisiju koja će napraviti procjenu štete i utvrditi uzroke popuštanja krovne konstrukcije. Materijalna šteta je ogromna i prema grubim procjenama iznosi oko 1,5 miliona KM“, rekao je Drašković.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić istakao je da je situacija mnogo bolja nego juče, mada ima još sela na Trebeviću do kojih se nije došlo.

„Pročistili smo po jednu traku a `Romanija-putevi` rade na tome da se očiste preostali dijelovi opštine. Nemamo prijavljenih oštećenja na objektima“, rekao je Savić.

Načelnici ostalih opština grada Istočno Sarajevu, prema riječima njihovih saradnika, obilaze teren.

Ostavi poruku