SDA smatra da će popis stanovništva iz 1991. godine biti osnova za formiranje vlasti i nakon provedenog popisa u BiH 2013. godine.

„Prema ustavima Republike Srpske i Federacije BiH, etnička zastupljenost određuje se prema rezultatima popisa stanovništva iz 1991. godine i ta odredba Ustava važi sve dok se ne promjeni“, rekao je predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu federalnog parlamenta Ismet Osmanović i dodao da je pitanje etničke zastupljenosti naroda u institucijama vlasti riješeno Ustavom BiH, ustavima entiteta, te odgovarajućim zakonskim propisima.

Osmanović je na konferenciji za novinare ove stranke u Sarajevu rekao da će, ukoliko Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) danas dostavi provjere kandidata za sastav Savjeta ministara BiH, Predstavnički dom Parlamenta BiH na sutrašnjoj sjednici potvrditi sastav Savjeta ministara BiH.

On se nada da će do kraja ove sedmice Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojiti zakone o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći, čime bi se ispunila dva vrlo važna uslova za podnošenje aplikacije BiH za kandidatski status u EU.

Osmanović je naglasio da SDA BiH podržava stavove Gradskog odbora ove stranke u Mostaru koji se odnosi na obezbjeđenje ravnopravnosti bošnjačkog naroda u Mostaru i uvijek će se zalagati za rješenja koja će omogućiti punu ravnopravnost Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih.

„Nećemo pristati na rješenja koja znače majorizaciju bošnjačkog niti bilo kojeg drugog naroda“, istakao je on i dodao da će Predsjedništvo SDA na ovu temu održati sjednicu u Mostaru.

Ostavi poruku