Naredni krupan zadatak na putu BiH ka EU jeste uspostavljanje mehanizama koordinacije i komunikacije različitih nivoa vlasti u ispunjavanju evropskih standarda, gdje Republike Srpska želi da bude subjekat u odlučivanju o EU pitanjima, istakao je predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić na sastanku sa američkim kongresmenima u Vašingtonu.

Radojičić je kongresmene Džoa Vilsona, Roberta Aderholta, Džefa Milera i Džona Salivena, te saradnike šefa poslaničke frakcije republikanaca u američkom Senatu Džona Kajla, upoznao sa aktuelnom situacijom u Republici Srpskoj i BiH, kao i sa dogovorom političkih lidera koji omogućuje formiranje novog saziva Savjeta ministara i usvajanje nekoliko evropskih zakona.

Sagovornici su ocijenili da je evropski put BiH izuzetno važan i da svi zadaci koji stoje na tom putu predstavljaju prioritete u BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Srpske.

Posebna pažnja tokom razgovora posvećena je pitanjima bezbjednosti i ljudskih prava, a američki kongresmeni izrazili su interesovanje za razvoj bezbjedonosne situacije.

Naglašeno je da je vojna misija mirovnih snaga okončana uspješno prije nekoliko godina i da ne postoji nikakva ozbiljna prijetnja za nove konflikte u BiH, ali da rastući izazov predstavlja prijetnja terorističkog djelovanja, kao što je nedavni napad na američku Ambasadu u Sarajevu i raniji napad na policijsku stanicu u Bugojnu.

Sagovornici su istakli važnost vladavine prava koja podrazumijeva efikasno i nepristrasno pravosuđe, borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala i korupcije, a u sadašnjim okolnostim u BiH i otvorenu raspravu o sadržinskim reformama kroz strukturalni dijalog o pravosuđu između EU i BiH.

Kongresmen Aderholt, koji je i predsjednik pododbora u Odboru za bezbjednost i član američke komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi, izazio je nadu da će u BiH biti prevaziđene podjele i da će biti zacijeljene rane iz prošlosti nastavkom razvoja demokratskog društva.

Kongresmen Vilson, koji je i član pododbora za Evropu u Odboru za spoljne poslove i predsjedavajući pododbora u Odboru za oružane snage, analizirao je širi kontekst razvoja ekonomskih kretanja u Evropi. Istaknuto je da je za SAD od velike važnosti ekonomsko situacija i situacija u EU.

Radojičić je informisao kongresmena Vilsona i o ekonomskim kretanjima u Srpskoj i BiH, te očekivanjima koja su vezana za 2012. godinu kao i konsekvencama ekonomske krize u EU, zemljama Balkana i Republike Srpske i BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske razgovarao je o situaciji u BiH i sa predstavnicima akademske zajednice i analitičarima koji se bave BiH.

Radojičić nastavlja boravak u Vašingtonu učešćem na 60. nacionalnom „molitvenom doručku“ u organizaciji američkih kongresmena i senatora uz prisustvo predsjednika SAD. /kraj/jp/ljlj

Ostavi poruku