Evropski zvaničnik Miroslav Lajčak izjavio je danas da u potpunosti podržava priortete predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava BevandSavjeta e koje se odnose na evropske integracije i ekonomiju te da iz Sarajeva odlazi sa puno više optimizma.

„U Sarajevo sam došao u vrijeme pozitivne dinamike jer je prošla godina više upropašćenog nego iskorištenog za BiH. Govorili smo šta je EU spremna da uradi za BiH a šta očekujemo da se uradi“, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Bevandom u Sarajevu.

On je naglasio da je EU završila svoje dio posla jačanjem prisustva u BiH i dolaskom specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena i ojačanim mandatom, odnosno, instrumentima koji omogućavaju da pomogne ovoj zemlji.

„Na dnevnom redu imali smo pitanja koja su potrebna da se završi proces stabilizacije i pridruživanja a to je donošenje zakona o popisu i zakona o sistemu državne pomoći te kredibilan napor u provođenju presude Sejdić i Finci. Osim toga, treba usvojiti budžet za 2011. i 2012. godinu“, rekao je Lajčak.

Izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove istakao je da je od Bevande dobio uvjerenje da će svi ti procesi biti završeni, što će otvoriti mogućnost za podnošenje aplikacije BiH za dobijanje kandidatskog statusa za EU.

„To će otvoriti mogućnost za podršku iz evropskih finansija i drago mi je što postoji razumijevanje o prioritetima. Drago mi je da su evropske integracije prioritet za svakog ministra i državnog službenika“, rekao je Lajčak.

On je ponovio da je za pregovore sa EU partner država koja mora naći mehanizam da govori sa EU i u ime države i entiteta i čitave strukture.

„Bitno je da to bude efikasan mehanizam koji će omogućiti brzo približavanje ciljevima koje želimo postati. Ne treba imati sumnji da EU želi da BiH postane punopravna članica“, dodao je Lajčak.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je zadovoljstvo jer je upoznao Lajčaka sa prioritetima koje je iznio u ekspozeu i koje se odnose na put BiH ka Evorpskoj uniji i pitanja ekonomije.

„Sa specijalnim predstvanikom EU Peterom Sorensenom imao sam sastanak ranije i danas smo iskoristili priliku da tokom susreta sa Lajčakom napravimo presjek i vidimo gdje smo sada što se tiče obaveza koje je zemlja preuzela i puta koji je pred njom“, rekao je Bevanda.

On je naglasio da bi 2012. trebalo da bude godina EU za BiH, istakavši da je ohrabren jučerašnjim usvajanjem Zakona o popisu stanovništva i mogućnošću da parlament sutra usvoji i zakon o državnoj pomoći, te da dođe do raspleta u vezi sa budžetom.

Ostavi poruku