Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević izjavila je danas Srni da su “neutemeljene, netačne i zlonamjerne optužbe“ koje je protiv nje uputila službenica u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Aiša Telalović, kao i da je zahtjev Ombudsmena BiH da se o njima lično izjasni “nastavak pritisaka na srpske poslanike i nju lično, da bi bili ućutkani“.

“Ovo je još jedan dokaz da je upad radnika u kancelariju Kluba poslanika SDS-a sa bušilicama, kako bi postavili grb BiH, i to dan nakon obustavljanja istrage u predmetu `Dobrovoljačka`, bio osmišljena provokacija kako bi izazvali našu reakciju“, rekla je Pandurevićeva, reagujući na potez Telalovićeve koja je protiv nje kod Ombudsmena BiH podnijela žalbu zbog “uznemiravanja i raspirivanja mržnje i netrpeljivosti“.

Pandurevićeva je istakla da Telalovićeva, koje je optužuje za kršenje Zakona o grbu, Poslovnika Predstavničkog doma i Zakona o zabrani diskriminacije, očigledno nije ni pročitala nijedan od ovih dokumenata.

“Međutim, još skandaloznije od toga jeste da Ombudsmen od mene traži da se izjasnim o tim optužbama iako za pokretanje bilo kakvog postupka nema utemeljenja u Zakonu o Ombdusmenu, pošto taj zakon decidno kaže da je Ombudsmen nadležan za žalbe koje se odnose na kršenje prava od strane izvršne vlasti i njenih organa, a ja sam u zakonodavnoj vlasti i kao član Komisije za ljudska prava i njen predsjedavajući imam nadležnosti i nad Ombdusmenom BiH“, pojasnila je Pandurevićeva.

Ona smatra da je Kancelarija ombudsmena BiH ovim zahtjevom željela da “za sebe pribavi malo koristi i reklame kako nešto radi“.

“S obzirom da sam kao poslanik medijski eksponirana ličnost, sasvim je jasno da nekome opako smeta istina koju kažem i želi da me infantilnim optužbama zastraši i ućutka, pri tome kršeći moja ljudska prava“, kategorična je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, Zakon o grbu BiH jasno određuje gdje je grbu mjesto.

“Ako sam eventualno i prekršila taj zakon, pozivam gospođu Telalović da me tuži, a ja evo obećavam da ću se odreći poslaničkog imuniteta. Osjećajući tobože `mučninu i strah` od moje izjave da nekome smeta što mi iz SDS-a svaki dan dolazimo na posao u parlament BiH i da ćemo dolaziti sve dok insistiraju da budemo u BiH, te da ćemo svoju trećinu zgrade uređivati kako mi želimo, te tvrdeći kako time nekog diskriminišem i kršim Ustav BiH, gospođa Telalović u stvari svim nama Srbima u zajedničkim institucijama želi poručiti ono što nam kažu i reis Mustafa Cerić i SDA – gubite se odavde, ali sa sobom nećete ponijeti zemlje ni na cipelama“, upozorava Pandurevićeva.

On je podvukla da je zgrada parlamenta BiH izgrađena na “otetoj“ zemlji Srpske pravoslavne crkve i da je riječ o zajedničkoj instituciji svih naroda i entiteta BiH.

“Zbog toga, niko nam neće oteti onaj dio koji pripada Republici Srpskoj i srpskom narodu, niti će nam zabraniti da se po njemu krećemo i da se u njemu osjećamo kao svoji na svom“, zaključila je Pandurevićeva izjavu Srni.

Ostavi poruku