Američki inženjeri napravili metak sa navođenjem. Koristeći optički senzor, metak prati laserski zrak na meti udaljenoj i do dva kilometra.

Kada spojite dva inženjera i njihovu strast prema lovu, očekujte „smrtonosnu“ kombinaciju. Red Džons i Brajan Kast, uz pomoć kolega iz Nacionalne laboratorije Sendija u SAD, napravili su metak sa navođenjem.

Njihov prototip ima oblik sličan strelici za pikado, a dugačak je 10 centimetara. Kada se ispali, leti brzinom oko 730 metara u sekundi, odnosno brzinom od 2,1 mah.

Kako funkcioniše navođenje? Metak ima optički senzor koji je u stanju da detektuje laserski zrak na meti, što mu omogućava da bude usmeravan prema njoj. Senzor šalje informaciju kontrolnoj jedinici koja upravlja elektromagnetnim pokretačima. Ti pokretači navode minijaturna „peraja“ koja metak usmeravaju ka meti.

Tokom testova, inženjeri su zakačili sićušnu svetlosnu diodu za metak da bi mogli da prate njegovu putanju. Utvrdili su da su baterija i elektronika bile u stanju da „prežive“ ispaljivanje metka. Uz to, korišćen je i običan barut.

„Kada običan metak izleti iz puške, on se obrće u cevi, pa zato ide pravo. Da bismo mogli da usmerimo naš metak kuda želimo, moramo da se otarasimo tog obrtanja“, rekao je Džons.

Laboratorija je ispitivanjem zaključila da običan metak može da promaši metu udaljenu jedan kilometar za oko devet metara. Samonavodeći metak za isto rastojanje „greši“ za najviše 20 centimetara, a ukupan domet mu je dvostruko veći.

Metak je zasad još uvek samo prototip. Ukoliko prođe sve testove, mogao bi da postane dostupan policiji, vojsci, pa čak i ljudima koji se bave streljaštvom iz zabave.

Nacionalnoj laboratoriji Sendija u dizajniranju samonavodećeg metka pomagala je firma „Lokhid Martin“, koja je sarađivala sa američkom vojskom na razvoju te tehnologije.

Ostavi poruku