Potpredsjednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović smatra da je izjava lidera LDP-a Čedomira Jovanovića o Republici Srpskoj kao genocidnoj tvorevini krajnje neodgovorna i može da izazove nestabilnost u regionu jugoistočne Evrope.

„Ne znam ko je i kakvi su motivi motivi naterali Jovanovića da tako nešto kaže, ali je jasno da je ta krajnje neodgovorna izjava nanela nemerljivu štetu celom regionu, ugledu Srbije i srpskog naroda, ali je i bespotrebno uzdrmala celu srpsku političku scenu“, rekao je Bajatović na konferenciji za novinare.

Bajatović kaže da se treba osloboditi takvih netačnih kvalifikacija koje ne iznosi samo Jovanović, kao političar, nego i sve češće razne nevladine organizacije iz regiona.

„Treba se osloboditi tih nesmotrenih i lažnih kvalifikacija o genocidu i genocidnosti srpskog naroda u RS, jer se u njima previđa istorijska činjenica da krvavi raspad SFRJ nije bio samo posledica unutrašnjih prilika, nego još više i uticaja izvana“, rekao je Bajatović.

On ističe da da je prošlost prepuna stravičnih zločina koje su činile sve strane u ratovima iz 90-tih godina prošlog vijeka, ali da se političke elite u svim državama nastalim raspadom bivše SFRJ moraju okrenuti budućnosti.

Bajatović je ocijenio da je Jovanovićevu i sliče izjave već počeo da „oduvava“ vjetar novih odnosa među državama nastalim raspadom SFRJ, dodajući da slijede drugačiji načini uspostavljanja ekonomskih i političkih odnosa među tim zemljama.

„Neki to zovu pomirenjem, neki izvinjenjem, a neki kompleksnim povezivanjem socijalnog i ekonomskog i političkog života svih država nastalim raspadom SFRJ. Takvi novi odnosi sigurno će na smetljište istorije baciti Jovanovićeve neodgovorne izjave“, rekao je Bajatović.

Bajatović je primio danas delegaciju Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba predvođenu predsjednikom Miloradom Pupovcem.        Tema razgovora bila je načini i mogućnosti davanja podrške Srbije, srpskoj nacionalnoj zajednici u Hrvatskoj, kao i unapređenje ekonomskih i političkih odnosa između dvije susjedne države na bazi partnerstva.

Ostavi poruku