U neredima posle fudbalske utakmice u Egiptu poginulo 73, a povređeno najmanje 1.000 osoba. Navijači domaćeg tima posle završetka utakmice upali na teren i napali gostujuće igrače i navijače. Evakuacija gostujućeg tima helikopterima.

23.25 – Ministar unutrašnjih poslova Egipta rekao da je uhapšeno 47 osoba zbog nasilja posle utakmice, prenosi Rojters. Formirana grupa koja će ispitati šta se dogodilo.

21.49 – Glavnokomandujući vojnog saveta Mohamed Husein Tantavi naredio da dva helikoptera budu upućena u Port Said kako bi evakuisali igrače gostujućeg tima i njihove navijače, prenosi Rojters.

Najmanje 73 osoba poginulo je u sukobima navijača posle fudbalskog meča u egipatskom gradu Port Saidu.

Agencije javljaju da su sukobi usledili kada su navijači domaćeg tima Masri upali na teren i pojurili za igračima ekipe El Alija, jednog od najtrofejnijih egipatskih klubova. Upad navijača desio se neposredno posle završetka utakmice u kojoj je pobedio domaći tim.

Kako javlja Al Džazira navijači su prvo jurili gostujuće fudbalere, a zatim su napali navijače El Alija, a veliki broj poginulih čine osobe koje su preminule zbog teških povreda glave.

Povređeno je najmanje hiljadu ljudi, a među povređenima se nalaze i policajci i dvojica fudbalera.

Zvaničnik egipatskog ministarstva zdravlja rekao je da desila „najveća katastrofa u fudbalskoj istoriji zemlje“, prenosi Rojters.

U međuvremenu, glavnokomandujući vojnog saveta Mohamed Husein Tantavi naredio je da dva helikoptera budu upućena u Port Said kako bi evakuisali igrače gostujućeg tima i njihove navijače, saopštili su vojni izvori.

Helikopteri će takođe prevesti i povređene u vojne bolnice, prenosiRojters.

Državna televizija je javila da su suspendovane sve utakmice u egipatskoj „Premijer ligi“, a parlament u Kairu je zakazao hitnu sednicu za sutra.

Kako prenosi Al Džazira, igrači i navijači gostujućeg tima bili su „zarobljeni“ u svlačionici, a navijači El Alija „Ultrasi“ su na svom sajtu pre utakmice objavili da dolaze u Port Said. Između navijača dve ekipe postoji duga istorija sukoba na tribinama, prenosi katarska televizija.

Fudbal je najpopularniji sport u Egiptu i fudbalske utakmice uvek privlače veliki broj gledalaca. Svetski mediji navode da od pada Mubarakovog režima sve češće dolazi do sukoba navijača zbog bezbednosnog vakuuma, koji je nastao posle povlačenja policije sa ulica.

[nggallery id=49]

Ostavi poruku