Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da kvalifikacija da je Srpska nastala na srebreničkom genocidu, koju je izgovorio lider LDP-a Čedomir Jovanović, predstavlja uvredu za Srpsku i srpski narod i da Jovanović treba da se zbog toga izvini.

Dodik je u tv-duelu sa Jovanovićem u Pres-centru Tanjuga u Beogradu rekao da je takva kvalifikacija netačna, neistinita i neprihvatljiva i da predstavlja proširenje medijske kampanje, prije svega iz Sarajeva.

Predsjednik Dodik je napomenuo da u Dejtonskom sporazumu piše da je rat u BiH bio tragični sukob i nigdje se ne pominje genocid, te dodao da je minimalno što može Jovanović učiniti to da se izvini Srpskoj, umjesto što iznosi teške kvalifikacije.

On je naveo da je Srpska formirana prije bilo kakvog sukoba u BiH u oktobru 1991. godine a potvrđena 9. januara 1992. godine i da je izraz volje srpskog naroda koji je želio da zaštiti svoju porodicu i identitet.

Dodik je rekao da je u Srebrenici počinjen zločin, ali ne može se sve što se desilo u BiH kvalifikovati kao genocid i ne može se potencirati samo krivica Srpske i Srba, te podsjetio da su snage Nasera Orića prije srebreničkog događaja ubile više od 3 500 Srba oko Srebrenice.

„Nisam došao ovdje da polemišem o situaciji u Srbiji, nego o tome da nije tačno da je Srpska nastala na genocidu već je formirana 1992. godine, a međunarodno verifikovana u Dejtonu“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH nije postojala u Dejtonu, nego je napravljena u Dejtonu, a Srpska je već egzistirala, jer je imala i terotoriju i vlast i narod, odnosno Srpska je unijela svoj subjektivitet u Dejtonski sporazum i BiH.

„Republika Srpska ne štiti nikoga, ali ne mora da prihvati olake kvalifikacije o genocidu“, rekao je Dodik, navodeći da su pojedinci za zločine osuđeni.

Srbija nije, rekao je on, proizvela rat u BiH, nego odluka Alije Izetbegovića koji je rekao da će žrtvovati mir za BiH, a prvi ratni zločini su se desili nad Srbima u selu Sijekovac, i ubistvo svata u Sarajevu, a kasnije je bila Tuzlanska kolona.

Srpska ne odbacuje dejtonsku konstrukciju BiH, ustav je prihvatljiv, ali traži provođenje slova Dejtona, koji mora da se provodi, a ne tumači, kaže Dodik.

„Mi nismo nikakve marionete, imamo autentičnu politiku koja se vodi u Banjaluci“, rekao je Dodik, navodeći da se Srpska bori za svoju ustavnu poziciju po Dejtonu i da to nije nacionalizam.

Dodik je naglasio da na memorijalnoj ploči u Potočarima ima najmanje 500 imena muslimana koji su poginuli prije Srebrenice.

On je ponovio da više voli Srbiju od Sarajeva, navodeći da Jovanović ima pravo da govori šta misli i da dođe u Srpsku, te da ode u rodno selo svoje /Jovanovićeve/ majke i da pita ko je pobio njegove pretke u Drugom svjetskom ratu.

„Ako se meni ne vjeruje, Helsinški odbor BiH rekao je da je Sarajevo etnički očišćeno i da je tamo završeno etničko čišćenje. Činjenica je da u Sarajevu živi 95 odsto muslimana. Naravno da to nije moj grad“, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su sve tri strane činile zločine, te ocijenio da je srpski narod najviše stradao. On je dodao da nikada nije čuo od Jovanovića da je Franjo Tuđman kriv što je očišćena Krajina od Srba.

Predsjednik Srpske je rekao da je Radovan Karadžić imao svojih grešaka, ali je zaslužan što je formirana Republika Srpska, te da Karadžić zbog svojih grešaka sada odgovara u Hagu.

Jovanović je istakao da su „oni koji su vodili Srpsku napravili su je na Srebrenici i na opsadi Sarajeva, koja je trajala više nego opsada Lenjingrada“, pri čemu je rekao da „misli na prvog predsjednika Srpske, generala i predsjednicu koji su završili u Hagu“.

Jovanović je rekao da „dejtonsku BiH nisu pravili Izetbegović i Karadžić, nego Slobodan Milošević“.

On je naveo da BiH nije država, nego „lonac“, te dodao da njegova rečenica da je „Srpska napravljena na srebreničkom genocidu ima svoju težinu“ i da ne misli da je umanjuje.

Ostavi poruku