Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić predložio je da zemlje regiona ove godine zajedno obilježe 100. godišnjicu Balkanskih ratova pod sloganom „Od balkanskog rata do balkanskog mira“, jer bi to, kako je ocijenio, bila još jedna prilika za njihovo približavanje i produbljivanje saradnje.

„Ova fraza zaista objedinjuje ono čemu težimo – neraskidivi šablon trajne saradnje među narodima koji pripadaju prostoru SEECP“, rekao je Jeremić, otvarajući neformalni sastanak šefova diplomatija Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

On je naglasio da je ključno pitanje da li zemlje jugoistočne Evrope imaju volje da to urade, nakon vijeka političke konfrontacije i stalnih ratova. „Ono što je potrebno nije samo zajednička vizija i hrabrost lidera, već i da se strateško predviđanje usmeri ka dobrobiti koju bi čitav region imao od ovakvog poduhvata“, rekao je Jeremić.

On je naglasio da se ubuduće mora raditi zajedno na pronalaženju rješenja za otvorena pitanja na način koji bi bio prihvatljiv za sve koji žive u zemljama regiona. „Moraćemo da sačuvamo sebe od cinizma, straha i sumnji. Takvi ljudi nikada nisu bili u mogućnosti da reše probleme, već su ih gajili do tačke ključanja…“, poručio je Jeremić, koji će se večeras sastati sa hrvatskim šefom diplomatije Vesnom Pusić, koja je jedan od učesnika skupa.

On je rekao da će zajedno sa BiH, Hrvatskom i Crnom Gorom tražiti da se na listu Svjetske kulturne baštine uvrste bogumilski spomenici – stećci, kao i Dinarski sistem. Jeremić je naveo da je dodatni prioritet Srbije razvijanje strategije za sigurnost životne sredine, u uslovima prirodnih katastrofa i klimatskih promjena.

BiH na neformalnom ministarskom sastanku predstavlja pomoćnik ministra inostranih poslova Branimir Mandić i koordinator SEECP za BiH Dragan Božanić.

SEECP je proces osnovan 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja saradnje zemalja u regionu, uključujući i jačanje bezbjednosti i političke kooperacije, poboljšanje ekonomskih odnosa i saradnje na planu demokratije, pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala.

Osim Srbije, zemlje članice SEECP su i BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Albanija, Turska, Hrvatska, Moldavija, Crna Gora i Slovenija. Srbija je preuzela predsjedavanje SEECP-om 30. juna 2011. godine na samitu šefova država i vlada zemalja članica tog procesa na Svetom Stefanu u Crnoj Gori.

Ostavi poruku