Tužilac Euleksa u Okružnom sudu u Kosovskoj Mitrovici zatražio je da bude poništena odluka suda kojom je Radiša Vučinić oslobođen optužbe za ubistvo kosovskog policajca prošlog ljeta u blizini administrativnog prelaza Brnjak na sjeveru Kosova.

„Uhapšeno lice je pušteno u petak, 27. januara, jer je pretpretresni sudija, između ostalog, rekao da nije isključeno da je dato lice pogrešno identifikovano i da, s toga, nema dovoljno osnova za pritvor. Vijeće sudija će odlučivati po žalbi tužilaštva“, saopšteno je iz Euleksa.

Nakon zajedničkog rada Euleksa i kosovske policije, Radiša Vučinić je uhapšen 26. januara u okviru istrage o ubistvu pripadnika kosovske policije Envera Zimberija 26. jula 2011. godine. Hapšenje je izvršeno u selu Čabra na sjeveru Kosova.

„Istragu ubistva Envera Zimberija zajednički provode Euleks, Kosovska policija i tužioci“, navedeno je u saopštenju.

Vučinić je bio osumnjičen za ukupno šest krivičnih djela u vezi sa ubistvom kosovskog policajca Envera Zumberija, među kojima su ubistvo, pokušaj ubistva, napad na službeno lice pri vršenju dužnosti i neovlašćeno nošenje oružja.

Sud ga je oslobodio odgovornosti i odbijen je zahtjev da mu se odredi pritvor zato što nisu postojali dokazi ni za jedno od šest krivičnih djela za koje je bio osumnjičen, a za koje mu je prijetila kazna od 40 godina robije.

Pripadnik specijalne jedinice policije Kosova Enver Zimberi ubijen je 26. jula prošle godine u akciji vlasti Kosova na uspostavljanju, kako su tada naveli, „reda i zakona“ na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema centralnoj Srbiji.

Ostavi poruku