Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS danas je podnijelo pritužbu Tužilaštvu BiH na naredbu o obustavljanju istrage u slučaju „Dobrovoljačka“, a koju je donio Džud Romano, međunarodni tužilac.

U pritužbi upućenoj Tužilaštvu BiH, MUP traži da drugi tužilac sprovede istragu protiv svih 14 lica, a protiv kojih je Romano obustavio istragu, te da na osnovu dostavljenih dokaza podigne optužnicu.

MUP u pritužbi, takođe, zahtijeva da od daljeg postupanja u cjelokupnom predmetu hitno bude izuzet postupajući tužilac Džud Romano i to zbog nezakonitog, tendencioznog i pristrasnog postupanja, zbog čega je nepodoban da preduzima bilo kakve radnje u svim postupcima koji se vode u Tužilaštvu BiH.

„MUP od Kancelarije tužioca traži da svestrano razmotri spise i dokaze na koje je ukazano u pritužbi te da nakon toga donese zakonitu i pravilnu odluku i naloži ukidanje naredbe o obustavljanju istrage“, saopšteno je iz MUP-a RS.

U saopštenju iz MUP-a RS navodi se da argumentacija o razlozima za obustavljanje istrage u smislu člana 216 Zakona o krivičnom postupku BiH nije transparentno izložena, već je to učinjeno sumarno, restriktivno i konspirativno, tako da uopšte nije jasno koji su razlozi za donošenje takve odluke.

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, kaže da je sadržaj pritužbe adekvatan MUP-ovom razumijevanju događaja, jer Tužilaštvo BiH još nije dostavilo MUP-u naredbu o obustavljanju istrage u predmetu „Dobrovoljačka“.

„Mi smo podnijeli pritužbu na obavještenje o donošenju naredbe o obustavljanju istrage, ali naredbu još nismo dobili“, rekao je Čađo.

On je izrazio iznenađenje posljednjim dopisom postupajućeg tužioca Džuda Romana MUP-u RS, u kojem je pokazao nepoznavanje odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH.

„U tome prepoznajemo očiglednu tendenciju da se ova priča pokuša gurnuti sa strane različitim i potpuno besmislenim tumačenjima zakona“, naglasio je Čađo.

MUP RS takođe smatra nestručnim, tendencioznim i sramotnim ponašanje ovog međunarodnog tužioca, koji je za vrijeme roka za izjavljivanje pritužbe dopisom od 24. januara obavijestio MUP da je napravljena greška i da u skladu sa članom 244 stav 2 Zakona o krivičnom postupku samo oštećena strana ima pravo podnijeti pritužbu protiv naredbe o obustavljanju istrage.

„Očigledno da tužilac nije upoznat s odredbama zakona po kojem postupa ili pokušava da nam oduzme zakonom dato pravo tumačeći jednostrano Zakon o krivičnom postupku, u čijem članu 216 stoji da je pravo podnošenja pritužbe priznato i podnosiocu prijave po osnovu koje je donesena naredba o sprovođenju istrage“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Takođe, i Aleksandar Džombić, premijer RS, naglašava da MUP RS ima pravo da podnese prigovor na Romanovu odluku o obustavljanju istrage u slučaju „Dobrovoljačka“.

„Prigovor imaju pravo uputiti oštećena strana i podnosilac izvještaja, a to je u ovom slučaju MUP, koji, prema tome, ima pravo da podnese prigovor. To je, u skladu s tim pravom, i uradio“, rekao je Džombić.

U Tužilaštvu BiH danas nismo dobili komentar o ovom posljednjem slučaju jer se Boris Grubešić, portparol, nije javljao na telefon.

Podsjećamo, Romano je obustavio istragu u slučaju „Dobrovoljačka“ protiv 14 lica, među kojima su i Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva BiH, i Jovan Divjak, general Armije RBiH.

U obrazloženju naredbe o obustavi istrage, Romano tvrdi da je JNA bila legitimna vojna meta iako se iz kasarne u Sarajevu mirno povlačila u pozadinskoj formaciji.

 

Ostavi poruku