SHARE

Предсједник Информационо-документационог центра “Веритас” Саво Штрбац очекује да ће Врховни суд Хрватске бившег припадника хрватске полиције Михајла Храстова поново прогласити кривим за убиство разоружаних српских војника Коранском мосту у Карловцу и осудити га на исту казну као и претходни пут.

“Овај спор траје већ 21 годину и рекордер је по дужини трајања, када је ратни злочин у питању. Срби освајају медаље у спортовима, а Хрвати су, ево, рекордери по дужини трајања спорова за ратне злочине, али само тамо гдје су Срби жртве”, рекао је Штрбац у изјави за Срну.

Подсјетивши да је претходну пресуду Врховног суда у овом случају укинуо Уставни суд Хрватске под образложењем да расправно вијеће Врховног суда није јавно објавило пресуду, иако је ту пресуду већ сутрадан имало у писаном облику, Штрбац је оцијенио да се такво нешто може догодити само у Хрватској.

“Многи правници, адвокати, стручњаци и професори сматрају да је то накарадно тумачење прописа, али њима је то довољно зато што су жртве Срби”, оцијенио је Штрбац.

Он је истакао да, с обзиром на то да је пресуда укинута само због формалног пропуста, очекује да ће Врховни суд прогласити кривим Храстова и осудити га на исту казну као и претходни пут.

Штрбац је напоменуо да се пред надлежним судом у Карловцу већ више година води и грађански спор, у којем су породице убијених Срба и двојица преживјелих, покренули тужбу за накнаду штете и тај спор чека рјешење кривичног спора који се води Врховним судом.

У Врховном суду у Хрватској јуче је почело већ шесто суђење Михајлу Храстову који је оптужен за убијање 13 и рањавање двојице разоружаних српских резервиста на Коранском мосту у Карловцу.

Група припадника хрватског Збора народне гарде извршила је на мосту на реци Корани у Карловцу масакр над 13 резервиста ЈНА, а у групи од 17 заробљених спасила су се четворица, који четири године свједоче пред хрватским судовима.

Према наводима из оптужнице хрватског правосуђа из 1992. године, жртве су убијене из аутоматске пушке, а на мосту су рањена још двојица заробљених резервиста ЈНА.

Према подацима “Веритаса”, припадници МУП-а и Збора народне гарде Хрватске су испред моста зауставили два војна камиона у којима су се из једне у другу касарну превозили припадници активног и резервног састава ЈНА. Они су, после преговора и обећања хрватске стране да ће бити пуштени на слободу, одложили оружје.

Одмах по предаји група заробљеника, углавном активних припадника ЈНА, одвезена је у полицију, а друга – 17 војника српске националности, углавном резервисти из кордунашког места Крњак, спроводена је пешице преко моста.

Кад су ступили на корански мост, униформисана лица са фантомкама на главама ликвидирала су њих 13, међу којима и неколико у лежећем положају, а већину хицима из аутоматског оружја у стојећем положају.

SHARE

Оставите одговор