Stručni tim koji pomaže odbranu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja predao je Haškom tribunalu zahtjev za nadoknadu štete od ukupno dva miliona evra zbog kršenja elementarnih ljudskih prava u toku devetogodišnjeg pritvora, objavljeno je danas u ovom sudu.

Tim za namjerno odugovlačenje procesa traži 500.000 evra, za uskraćeno pravo Šešelju na finansiranje troškova odbrane i narušavanja principa jednakosti oružja traži se nakonada od 400.000 evra, a zbog pokušaja nametanja advokata Šešelju 300.000 evra.

U saopštenju se navodi da bi, zbog višegodišnjeg kršenja prava na pravnu pomoć, Šešelju trebalo isplatiti 200.000 evra, a isto tokoliko i zbog uskraćivanja kontakta sa porodicom, prijateljima i ljekarom.

Zbog suđenja za nepoštovanje suda, odnosno djelo koje nije propisano Statutom, traže 100.000 evra, koliko traže i zbog onemogućavanja komunikacije sa pravnim savjetnicima, onemogućavanja da se upozna sa pravnim izvorima na koje se poziva sudsko vijeće u odlukama i tužilaštvo u svojim podnescima, a ista suma traži se i zbog odbijanja Tribunala da mu materijal dostavlja na papiru i na jeziku koji razumije – na srpskom jeziku.

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja za ratne zločine na području Hrvatske, BiH i Vojvodine u januaru 2003. godine, a on se dobrovoljno predao 24. februara iste godine. Suđenje mu je počelo 7. novembra 2007. godine.

Ostavi poruku