Lobiranje rukovodstva SDA po stranim ambasadama da se za predstojeće lokalne izbore u Srebrenici omogući glasanje svima koji su tamo živjeli po popisu stanovništva iz 1991. godine, jalov je posao i niko od srpskih poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH ne bi podržao takve izmjene Izbornog zakona BiH, izjavila je Srni poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.

Komentarišući razgovore lidera SDA Sulejmana Tihića sa turskim ambasadorom u BiH Ahmetom Jildizom i potpredsjednika SDA Sadika Ahmetovića sa američkim ambasadorom u BiH Patrikom Munom, u kojima su se založili za posebna izborna pravila za Srebrenicu, Pandurevićeva je ocijenila da “nije SDA stalo do naroda Srebrenice, nego da se bore da sačuvaju lokalnu vlast, kako bi i dalje mogli da pljačkaju budžet i donacije“.

„Najveća poslijeratna pljačka donatorskih sredstava desila se u Srebrenici, a džepove su napunili ovi iz SDA. Nakon 12 godina vladavine SDA opštinom Srebrenica vidljiva su samo dva rezultata – više od 15 000 iseljenih stanovika obje nacionalnosti i opljačkano na stotine miliona maraka, možda i milijarda“, tvrdi Pandurevićeva.

Ona naglašava da SDA može pokazati da istinski brine za narod tako što će krenuti u obračun sa kriminalom i kriminalcima u svojim redovima i utvrditi ko je pokrao pare od donatorskih sredstava. Prema njenim riječima, SDA blokira usvajanje izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu i Zakona o ličnoj karti samo zato što ovi zakoni uvode red i što više neće biti jednostavno praviti izborne manipulacije promjenom prebivališta.

„Ovi zakoni, između ostalog, zaustavljaju izborni inžinjering, zbog čega ih SDA pokušava oboriti već pola godine“, smatra Pandurevićeva. Pandurevićeva ističe da je SDS spremna na dogovor sa svim političkim partijama iz Republike Srpske oko zajedničkog kandidata za načelnika opštine Srebrenica

Ostavi poruku