Atraktivne i talentovane devojke našeg porekla u poslednje vreme grade uspešne karijere u Americi.

Dok u Americi grade velike glumačke karijere, a mnogi svetski magazini objavljuju njihove intervjue i slike, malo njih zna da su, na primer, Saša Aleksander i Stana Katić, trenutno jedne od najpopularnijih američkih TV glumica, „naše gore list“. Nekada smo se hvalili srpskim poreklom glumica Katarine Oksenberg, ćerke princeze Jelisavete Karađorđević, iliti Amande Karington iz kultne serije „Dinastija“, i Mile Jovović iz „Petog elementa“, a danas su mnoge naše devojke postale američki san.

Najuspešnija i najpopularnija glumica srpskog porekla svakako je Suzana Drobnjaković, poznatija kao Saša Aleksander. Zbog predugačkog imena, roditelji su joj dali nadimak Saša, po starijem bratu Aleksandru, koji je Suzana prisvojila i kao umetničko ime. Našoj publici najpoznatija je po ulozi agentkinje Ketlin Tod iz serije „Marinci“, u kojoj je igrala tri sezone, kao i u mnogobrojnih filmovima. Trenutno igra glavnu ulogu, doktorku Moru Ajls u najpopularnijoj američkoj kablovskoj seriji „Ruzoli i Ajls“. Velika gledanost TV avantura dve najbolje prijateljice, detektivke i forenzičarke, koju redovno prati deset miliona gledalaca, Saši donosi čak 100.000 dolara po epizodi.

Glumica kaže da je do kasnog tinejdžerskog doba dolazila u domovinu svojih roditelja, obilazivši rodbinu na selu, gde je znala da provede ceo letnji raspust.

– Kada bismo došli u tatino selo, presretali bi nas na ulici i svaki put bi me pitali jedno te isto: „Kada ćeš da se udaš?“. Zbunjeno sam im odgovarala da imam samo 15 godina i da nisam došla da tražim muža. U Srbiji ako se niste udali kao mladi, automatski dobijate epitet usedelice. Moji roditelji su tradicionalni ljudi, tako da sam rasla pod uticajem raznih srpskih narodnih verovanja. Kao maloj stalno su mi govorili: „Nemoj da stojiš pored vrata, udariće te promaja!“. Bojala sam se da je „promaja“ strašan zli duh koji će doći po mene, a kada sam odrasla shvatila sam da je reč o običnom vetru – priča u šaljivom tonu Saša, koja tečno govori srpski jezik.

Zanimljivo je to da je Saša udata za sina Sofije Loren, Eduarda Pontija, a da je njen otac u Ameriku stigao zahvaljujući upravo slavnoj glumici, čiji je bio krojač. Pre pet godina poznati par dobio je ćerku Sofiju Lučiju, koju baka Dobrila Pavlović uči da priča srpski.

– Sofiji često pravim gibanicu, koju obožava, kao i punjene paprike. Jela bi ih svaki dan. A kad se nađemo u Los Anđelesu, naručim u kafani kod Vlade Valjevca ćevape koje Sofija tamani. Ma, Sofija i ja kao da smo iz iste porodice – rekla je jedne prilike Sašina majka Dobrila Pavlović.

Mada je rođena u Kanadi, glumica Stana Katić je poslednjih godina postala prava TV zvezda u Americi. Proslavila se u seriji „24 sata“, a pre nekoliko godina zaigrala je glavnu ulogu detektivke Kejt u hit seriji „Kasl“. Glumila je i u filmu „Zrno utehe“, o Džemsu Bondu, iz 2008. godine. Stanin otac je Srbin, poreklom iz dalmatinskog gradića Vrlika, koji je sa suprugom emigrirao u Kanadu još pre raspada Jugoslavije. Osim srpskog i engleskog, Stana tečno govori još tri jezika, a nedavno je, na njegovo insistiranje, naučila popularnog američkog voditelja Džimija Kimela da psuje na srpskom.

Još jedna srpska Kanađanka koja se proslavila u Americi jeste glumica Lolita Davidović. Rođena 1961. godine u Londonu od oca Srbina i majke Slovenke, Lolita je kao dete znala da govori samo srpskim jezikom. Nedavno se pojavila u seriji „Rizoli i Ajls“, a trenutno glumi u filmu o našem naučniku Nikoli Telsi.

Dok Ana osvaja gledaoce malog ekrana, Marija Karan se trudi da pridobije bioskopsku publiku. Posle zapažene gostujuće role u drugoj sezoni popularne krimi serije „Tajni poslovi“, u kojoj je igrala rusku teniserku koju neko želi da ubije, Marija se pojavila u horor film „The Rite“. Uskoro se očekuje premijera ostvarenja „Assassination Games“, u kojem igra sa Žan Klodom van Damom.

Ostavi poruku