Tim lekara koji je pregledao haškog optuženika Vojislava Šešelja izjavio je danas da je zdravlje lidera Srpske radikalne stranke najozbiljnije ugroženo, da mu je srčana slabost drastično pogoršana u poslednje vreme i da je moguć Fatalni ishod.

„Nema više nikoga ko može da nam kaže da je njegovo zdravstveno stanje stabilno i ko može sporiti da njegovo zdravlje nije ugroženo i da je moguć Fatalan ishod“, rekao je lekar Milovan Bojić na konFerenciji za novinare SRS u Beogradu. Prema njegovim rečima, Šešeljevo stanje je danas lošije nego što je bilo stanje nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića kada je tražio da bude odveden u bolnicu.

Bojić kaže da je Šešeljovo zdravstveno stanje znatno lošije nego što je njegov izabrani lekarski tim očekivao i da je snaga Šešeljevog srca kao pumpe smanjena za više od 50 odsto otkada je otišao u Haški tribunal.
„To stanje se više ne može zaustaviti, može samo da se uspori, ali sa slobode i lečenjem u specijalizovanim ustanovama a nikako sa mesta u kome se nalazi“, rekao je Bojić.

On je dodao da se Šešeljevo stanje pogoršavalo, tokom boravka u Tribunalu kao i da lider radikala ima problem sa plućima i digestivnim sistemom. Bojić je dodao i da će lekarski izveštaj biti dostupan javnosti.

Kardiolog Zora Naumović objasnila je da je kod Šešelja dominantan problem srčana slabost i srčano popuštanje koje predstavlja nemogućnost srca kao pumpe da snabdeva delove tela krvlju.
„Srčana slabost je drastično pogoršana u poslednje vreme“, navela je Naumović i dodala da Šešelj ima i poremećaj srčanog ritma koji nije rešen ugradnjom pejsmejkera.

Prema njenim rečima, takvo stanje se ne može zaustaviti pošto je to bolest koja ima progresivan karakter. Predsednik skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu Paja Momčilov naveo je da kardiologu i pulmologu u Tribunalu nije omogućeno da urade kompletne preglede jer iz Beograda nisu poneli spirometar i portabl ultra zvučni aparat, pošto im je rečeno da oni postoje u Hagu, iako to nije bio slučaj.

Poslanica SRS-a Vjerica Radeta dodala je i da je Haški tribunal po treći put doneo odluku o zabrani privilegovane komunikacije Šešelja i njegovih pravnih savetnika što kako je navela znači onemogućavanje njegove odbrane.
„Srpska radikalna stranka zahteva da Haški tribunal prekine nezakoniti politički proces koji vodi protiv Vojislava Šeselja“, navela je Radeta.

Ostavi poruku