Наредни локални избори у Сребреници, према важећем изборном законодавству, биће одржани по истим правилима као и у свим другим општинама Републике Српске, изјавио је данас Срни предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Бранко Петрић.

Према Петрићевим ријечима, питање провођења локалних избора у Сребреници ријешено је исто као и у свим другим општинама Српске.

„За локалне изборе у Сребреници 2008. године важило је посебно упутство, које је имало једнократну употребу само за те изборе“, подсјетио је Петрић.

Он је објаснио да је та норма важила искључиво за локалне изборе у Сребреници 2008. године.

„Да ли ће бити измјена правила за нове локалне изборе, искључиво је ствар законодавца, односно Парламентарне скупштине БиХ“, истакао је Петрић прецизирајући да Интерресорној радној групи која припрема приједлог измјена и допуна сета изборних закона до сада није разматрано питање наредних избора у општини Сребреница.

Предсједник СДА Сулејман Тихић и амбасадор Турске у БиХ Ахмет Јилдиз сматрају да да предстојећи локални избори у Сребреници треба да се одрже по правилима из 2008. године, тако да сви становници Сребренице регистровани на попису становништва из 1991. године имају право да гласају, без обзира на њихово тренутно мјесто пребивалишта.

За локалне изборе у Сребреници 2010. године важило је посебно упутство о упису бирача који гласају лично или у одсуству, а којим је било омогућено свим лицима са бирачким правом која су имала пребивалиште 1991. године у овој општини да се упишу у Централни бирачки списак за гласање за сребреничку изборну јединицу.

Ostavi poruku