Реис Мустафа Церић шаље опасну поруку за Србе и Хрвате пријемом породица оптужених за ратне злочине над српским и хрватским заточеницима у сарајевском логору „Силос“.

Изјавили су то предсједници Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић и предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић коментаришући најаву данашњег пријема у Ријасету Исламске заједнице.

Дукић је истакао да реис Церић на тај начин омаловажава логораше који су претрпјели стравичне тортуре у „Силосу“.

– Може се очекивати да ће тражити и бојкот институција које су се усудиле судити извршиоцима злочина над Србима. Овакви потези реиса Церића воде ка „арапском прољећу“ да би сутра српски и хрватски народ морао напуштати БиХ – рекао је Дукић.

Митровић је истакао да га послије низа скандала у којима главну улогу има реис Церић од поглавара Исламске заједнице у БиХ више ништа не може изненадити.

– Реисово мијешање у ове ствари представља покушај индокринације и наметања мишљења о ономе што се дешавало у протеклом рату. Ово није цивилизацијски потез имајући у виду шта су логораши претрпјели у „Силосу“ – казао је Митровић.

Фондација Патриотски фронт Хаџићи саопштила је јуче да ће реис Церић примити породице оптужених за злочине у логору „Силос“.

– Породице ухапшених ће упознати реиса са проблемима који су проузроковани хапшењем и третманом ухапшених и догађањима у току рата на подручју општине Хаџићи и третману тих догађања од надлежних органа – наведено је у саопштењу.

Поред реиса Церића, подршку оптуженима за злочине у „Силосу“ дале су и власти у Сарајеву. Послије њиховог хапшења Скупштина Кантона Сарајево донијела је закључак да се противи таквом начину хапшења. Општина Стари Град Сарајево је за њихову одбрану издвојила из буџета 70.000 марака, општина Илиџа 100.000, а Градско вијеће Сарајева 50.000 КМ.

Суд БиХ потврдио је средином мјесеца оптужницу коју је Тужилаштво БиХ крајем децембра прошле године подигло против осам особа осумњичених за учешће у системском удруженом злочиначком подухвату и ратним злочинима почињеним над Србима и Хрватима у објектима „Силос“ у Тарчину, Основној школи „9. мај“ у Пазарићу и у магацину касарне „Крупа“ у Зовику.

Оптужница је потврђена против Мустафе Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера. Они су оптужени за ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника.

Логор „Силос“ у Тарчину затворен је 27. јануара 1996. године – послије потписивања Дејтонског споразума.

Лале

Секретар Удружења логораша регије Бирач Винко Лале упозорио је да у Хашком трибуналу и Суду БиХ још није донесена ниједна пресуда у „предмету Силос“ иако је прошло 16 година од затварања тог мучилишта за Србе.

– Више од десет година траје наша борба да докажемо истину о постојању „Силоса“ у којем је мучено 750 српских цивила од којих је свирепо убијено 28. Наше живе и материјалне доказе раније је игнорисао Хашки трибунал, а Суд БиХ већ неколико година покушава да прикрије те злочине – рекао је Лале.

Ostavi poruku