Једна побједа дијели рукометаше Србије од остварења сна и освајања једне од медаља на Европском првенству.

Прву шансу за то „орлови“ ће имати вечерас у полуфиналном сусрету са Хрватском који се игра у београдској „Aрени“ од 20.15 часова. Пласманом у полуфинале шампионата Европе Србија је први пут послије 1996. године стигла међу четири најбоље екипе на Старом континенту, док је посљедња медаља на великим такмичењима освојена 2001. године на СП у Француској. Посљедњи окршај ове двије репрезентације имале су прошле године на СП у Шведској, док Србија под тим именом не зна за побједу над комшијама. Србија је доживјела први пораз у посљедњем трећем колу друге фазе такмичења од Македоније, али се и прије тог меча знало да ће Срби бити први у својој групи, па је селектор Веселин Вуковић одмарао оне рукометаше који су изнијели највећи терет до сада. Послије меча Вуковић се окренуо полуфиналном мечу и изјавио да је Хрватска најбољи могући противник за српски тим у полуфиналу првенства Европе.

– Кога год да смо добили, била би тешка борба јер имамо најмање искуства у таквим мечевима. Хрватска је најбољи избор за нас због посебних односа и мотива који постоје са обе стране – рекао је Вуковић.

Селектор је признао да се помало боји да екипа не сагори од превелике жеље у полуфиналу.

– Хрватска је изузетна екипа, али ми смо у досадашњем делу првенства показали да можемо да играмо са било ким. Видећемо чији ће квалитет вечерас превладати – казао је он.

Вуковић је додао да се већина утакмица на овом ЕП игра на мали број голова и да велики значај имају чувари мреже. Према његовом мишљењу, вечерашњу утакмицу може да одлучи једна судијска одлука или промашај неког од играча.

Једна од најбољих играча у српском тиму је голман Дарко Станић.

– Највише се прибојавам контри и полуконтри хрватске екипе. Драго ми је што су балканске екипе дошле у завршницу, то је доказ да се на овим просторима игра добар рукомет. Нема тајни између нас, то су све врхунски шутери. Очекује нас тешка утакмица и надигравања до самог краја – казао је голман Србије Дарко Станић.

На питање шта мисли о хрватском играчу и једном од најбољих рукометаша данашњице Ивану Балићу, Станић је рекао.

– Ми голмани јесмо особењаци, али мислим да не могу да се мерим са Балићем – додао је Станић.

Репрезентативац „орлова“ Марко Вујин сматра да је Балић, иако не игра много на овом ЕП, најбољи рукометаш Хрватске.

– Он је играч који је у стању да са неколико фантастичних потеза одлучи утакмицу. И даље сматрам да је он најбољи и Хрватска је заслужено у полуфиналу пошто су избацили Французе. Сада играју много боље него на Светском првенству у Шведској прошле године. У мечевима са Хрватском има много набоја, али концентрисаћемо се само на терен – рекао је Вујин, који је додао да екипа не смије да се осврће на досадашње резултате, већ да се окрене најважнијем мечу, полуфиналу шампионата.

Сви сусрети

  • 1996. ЕП Југославија – Хрватска 27:24
  • 1999. СП Југославија – Хрватска 30:23
  • 2002. ЕП Југославија – Хрватска 34:22
  • 2005. СП Србија – Хрватска 23:24
  • 2006. ЕП Србија – Хрватска 30:34
  • 2006. СК Србија – Хрватска 26:41
  • 2011. СП Србија – Хрватска 24:24

Осуда Тадића

Предсједник Србије Борис Тадић најоштрије је осудио хулиганске нападе на навијаче рукометне репрезентације Хрватске, изразио жаљење због инцидената у којима су повријеђени хрватски навијачи и позвао све искрене домаће навијаче да покажу спортски дух и на фер начин бодре рукометаше.

Ostavi poruku