Sastanak poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića sa članovima porodica Bošnjaka uhapšenih zbog sumnje da su počinili ratne zaločine u zatvoru „Silos“ u Tarčinu šamar je srpskim žrtvama i atak na Dejtonski mirovni sporazum, smatra poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević.

„Ne iznenađuje me takav potez reisa Cerića. Međutim, zaista je degutantno u svemu tome i što izlazi izvan okvira svake vjerske tolerancije, razuma i stvaranja uslova za pomirenje jeste činjenica da je reis Islamske zajednice primio te porodice na današnji dan kada je rasformiran taj zatvor `Silos` u Tarčinu“, rekla je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, Cerić je mogao članove porodica tih Bošnjaka da primi bilo koji drugi dan, a ovim činom je potvrdio samo ono što rade i političari u Federaciji BiH koji su izdvojili enormna budžetska sredstva za pomoć tim licima koja su osumnjičena za ratne zločine.

„Ne bi me iznenadilo da članove tih porodica sutra primi i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. To, nažalost, potvrđuje samo da ne samo Islamska vjerska zajednica a ni politički faktoru u FBiH, nisu spremni da priznaju bilo kakav zločin, pa i onaj koji je čak i Haški tribunalprocesuirao i pod određenom oznakom vratio u BiH na procesuiranje“, istakla je Pandurevićeva.

Ona je ukazala na dosljednost kod bošnjačkih politički faktora i Islamska vjerske zajednice da nikad neće biti spremni da priznaju nijedan zločin nad srpskim stanovništvom, čime se nastavlja provođenje antidejtonske politike.

„To je još jedan pokazatelj zašto mi iz Republike Srpske treba da preispitamo odnose i isto tako zaštitnički da se ponašamo prema onima koje na pravdi Boga optuži Tužilaštvo BiH a sudi Sud BiH“, pojasnila je Pandurevićeva.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić primio je danas u Sarajevu članove porodica osam Bošnjaka koji su novembra prošle godine uhapšeni u Hadžićima, u blizini Sarajeva, po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da su počinili ratni zločin u zatvoru „Silos“ u Tarčinu.

Optužnica za zločine u Tarčinu podignuta je protiv Mustafe Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića, i Nermina Kalembera.

U optužnici je navedeno da je u različitom vremenskom trajanju od jednog do 1 334 dana, u logoru „Silos“ protivpravno zatvoreno najmanje 500 civila srpske nacionalnosti, kao i najmanje 90 osoba hrvatske nacionalnosti.

U prostorijama Osnovne škole „9. maj“ u Pazariću bilo je zatvoreno najmanje 140 Srba, a u magacinima kasarne „Krupa“ u Zoviku najmanje 150 Srba i 30 Hrvata.

U optužnici se navodi da su zatvoreni civili bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje, kao i prisiljavanju na prinudni rad.

Ostavi poruku