Naslovna Srbija Velendorf: Ubijeno više od devet hendikepiranih Srba

Velendorf: Ubijeno više od devet hendikepiranih Srba

0

Danski vojnik Jan Velendorf rekao je da je u zločinu u Dvoru na Uni 1995. godine bilo više od devet žrtava hendikepiranih Srba, ističući da u to vrijeme i na tom mjestu nije bilo nijednog srpskog vojnika.

Velendorf, koji je svjedok zločina u Dvoru na Uni, rekao je da je sa 25 metara udaljenosti od škole, gdje se zločin desio, vidio ubijanje četiri hendikepirane osobe, kao i da je jedan vojnik pucao u vrat hendikepiranoj osobi, a potom šutnuo njena kolica.

On je naveo da su ostali danski vojnici, koji su ulazili u školu, vidjeli najmanje deset leševa razbacanih u toj zgradi.

Velendorf je napomenuo da su danski vojnici tražili da intervenišu, ali da im je rečeno da čekaju. On smatra da je isključivi krivac za to komandant koji je bio obaviješten, a koji im je rekao da čekaju.

„Jako mi je žao što se to desilo. Ja sam i ranije pokušavao o tome da pričam, ali me niko nije slušao“, rekao je Velendorf za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je sa hrvatskim kolegama juče u Kopenhagenu započeo saslušavanje četvorice vojnika i novinara koji je objelodanio detalje zločina u Dvoru na Uni u avgustu 1995. godine.

Likvidacija devet hendikepiranih Srba tokom operacije hrvatske vojske „Oluja“ 1995. godine u Dvoru na Uni prvi je krivični predmet u Srbiji u kojem Tužilaštvo za ratne zločine počinje primjenu tužilačke istrage. To je prvi slučaj u kojem srpsko i hrvatsko tužilaštvo zajednički saslušavaju svjedoke.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version