Дански војник Јан Велендорф рекао је да је у злочину у Двору на Уни 1995. године било више од девет жртава хендикепираних Срба, истичући да у то вријеме и на том мјесту није било ниједног српског војника.

Велендорф, који је свједок злочина у Двору на Уни, рекао је да је са 25 метара удаљености од школе, гдје се злочин десио, видио убијање четири хендикепиране особе, као и да је један војник пуцао у врат хендикепираној особи, а потом шутнуо њена колица.

Он је навео да су остали дански војници, који су улазили у школу, видјели најмање десет лешева разбацаних у тој згради.

Велендорф је напоменуо да су дански војници тражили да интервенишу, али да им је речено да чекају. Он сматра да је искључиви кривац за то командант који је био обавијештен, а који им је рекао да чекају.

„Јако ми је жао што се то десило. Ја сам и раније покушавао о томе да причам, али ме нико није слушао“, рекао је Велендорф за Радио-телевизију Србије (РТС).

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је са хрватским колегама јуче у Копенхагену започео саслушавање четворице војника и новинара који је објелоданио детаље злочина у Двору на Уни у августу 1995. године.

Ликвидација девет хендикепираних Срба током операције хрватске војске „Олуја“ 1995. године у Двору на Уни први је кривични предмет у Србији у којем Тужилаштво за ратне злочине почиње примјену тужилачке истраге. То је први случај у којем српско и хрватско тужилаштво заједнички саслушавају свједоке.

Ostavi poruku