Насловна Србија Украјина се укључује у истрагу о трговини људским органима на Косову

Украјина се укључује у истрагу о трговини људским органима на Косову

0

Украјина је, осим Русије и Турске, прије неколико мјесеци покренула опсежну истрагу о продаји људских органа у болници „Медикус“ на Косову – објављено је на сајту „Блица“.

Предмет ће, додаје се, ускоро бити предат Тужилаштву за организовани криминал Србије, јер Украјинци имају доказе да су у трговину укључени бивши челници албанске ОВК и да је у нелегалној продаји органа учествовало на десетине људи.

Лист наводи да су жртве илегалне трансплантације органа у тој приштинској клиници и троје Украјинаца, који су продали бубреге за новац који никада нису добили.

Према подацима из истраге, троје Украјинаца се, због сиромаштва, одлучило да прода бубреге у клиници „Медикус“ у Приштини за суму од 15.000 до 20.000 евра.

Они су прво били подвргнути медицинским прегледима и испитивањима и када су се јавили богати купци органа из иностранства, дошли су авионом у Приштину у клинику, гдје су им одстранили органе.

Њихови бубрези продати су за четири пута већу цијену на црном тржишту, а Украјинци су без постоперативног лијечења послати у домовину.

Иако су им обећане позамашне суме новца за продају органа, они су добили само неколико хиљада евра непосредно прије операције, а остатак им никад није исплаћен.

Истрага трговине органима отетих Срба на Косову води се у српском Тужилаштву за ратне злочине, а истрага која се води у Русији пронашла је неколико жртава трговине органима који су руски држављани.

У истрази руског тужилаштва о продаји органа у болници „Медикус“ на Косову, као главни организатор трговине органима означен је косовски премијер Хашим Тачи.

Жртвама, међу којима су и држављани Србије, Турске, Молдавије, Казахстана и Бјелорусије обећано је по 15.000 евра за сваки извађени орган, али им је исплаћена далеко мања сума.

 

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version