Ukrajina je, osim Rusije i Turske, prije nekoliko mjeseci pokrenula opsežnu istragu o prodaji ljudskih organa u bolnici „Medikus“ na Kosovu – objavljeno je na sajtu „Blica“.

Predmet će, dodaje se, uskoro biti predat Tužilaštvu za organizovani kriminal Srbije, jer Ukrajinci imaju dokaze da su u trgovinu uključeni bivši čelnici albanske OVK i da je u nelegalnoj prodaji organa učestvovalo na desetine ljudi.

List navodi da su žrtve ilegalne transplantacije organa u toj prištinskoj klinici i troje Ukrajinaca, koji su prodali bubrege za novac koji nikada nisu dobili.

Prema podacima iz istrage, troje Ukrajinaca se, zbog siromaštva, odlučilo da proda bubrege u klinici „Medikus“ u Prištini za sumu od 15.000 do 20.000 evra.

Oni su prvo bili podvrgnuti medicinskim pregledima i ispitivanjima i kada su se javili bogati kupci organa iz inostranstva, došli su avionom u Prištinu u kliniku, gdje su im odstranili organe.

Njihovi bubrezi prodati su za četiri puta veću cijenu na crnom tržištu, a Ukrajinci su bez postoperativnog liječenja poslati u domovinu.

Iako su im obećane pozamašne sume novca za prodaju organa, oni su dobili samo nekoliko hiljada evra neposredno prije operacije, a ostatak im nikad nije isplaćen.

Istraga trgovine organima otetih Srba na Kosovu vodi se u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine, a istraga koja se vodi u Rusiji pronašla je nekoliko žrtava trgovine organima koji su ruski državljani.

U istrazi ruskog tužilaštva o prodaji organa u bolnici „Medikus“ na Kosovu, kao glavni organizator trgovine organima označen je kosovski premijer Hašim Tači.

Žrtvama, među kojima su i državljani Srbije, Turske, Moldavije, Kazahstana i Bjelorusije obećano je po 15.000 evra za svaki izvađeni organ, ali im je isplaćena daleko manja suma.

 

Ostavi poruku